Hoe verwijder je al je bloedvlekken uit kleding?

Hoe haal ik bloedvlekken uit kleding?

Er zijn verschillende manieren om bloedvlekken uit kleding, beddengoed, lakens, matras, tapijt, vloerbedekking, bank, katoen of ander textiel te verwijderen. Een bloedneus, ongelukje in de keuken of een valpartij op de speelplaats zit in een klein hoekje.

Een gouden regel die bij verse, niet ingedroogde of ongewassen bloedvlekken gebruikt moet worden is: Gebruik altijd koud water! Met warm of lauw water bevorder je het stollingsproces waardoor de bloedvlek veel moeilijker verwijderd kan worden. Naast de gouden regel geldt; neem zo snel mogelijk actie om de vlek te verwijderen indien mogelijk. 

 Wanneer er sprake is van een slachtoffer gaat deze uiteraard voor de bloedvlek.

bloedvlek in kleding

Een verse bloedvlek verwijder je dus nooit met warm water. Probeer ook niet te wrijven! Door te wrijven wordt de vlek ten eerste alleen maar groter en ten tweede wrijf je het bloed dieper in de stof waardoor het verwijderen moeilijker wordt. Ik geef je een aantal tips hoe het wel moet.

Met Koud water

Probeer de bloedvlek eerst met koud water te verwijderen. Goed spoelen onder de kraan. Eventueel tussendoor deppen met een theedoek of handdoek die vies mag worden. Wanneer de bloedvlek (bijna) weg is kun je het item in de wasmachine doen. Als de bloedvlek nog niet weg is moet je het 10 uur laten weken in een emmer met koud water.

Met Melk

In de meeste huishoudens is er wel een pak melk aanwezig in de koelkast. Giet een scheut melk op de verse bloedvlek. Zorg dat de melk goed in de stof trekt. Dep de stof af met een schone doek die vies mag worden. Herhaal dit een aantal keer totdat de bloedvlek weggaat. De stof mag nu in de wasmachine op het gewenste programma.

Met Speeksel/spuug

Het klinkt misschien vies, maar het werkt echt! Speeksel bevat enzymen die eiwitten afbreken en dus ook bloed. Door de eiwit afbrekende werking van spuug solt het bloed niet en zal het bloed niet aan de stof hechten. Wanneer je niks bij de hand hebt kun je dus je eigen spuug gebruiken. Uiteraard na het spugen wassen in de wasmachine.

Met Koud water en Zout

Misschien wel de beste en meest effectieve oplossing: Koud water en zout! Spoel de bloedvlek goed uit onder de koude kraan. Strooi een lading zout op de bloedvlek. Laat het zout zijn werking doen. Zout staat bekend om de absorberende werking. Het is de bedoeling dat het keukenzout de bloedvlek uit de stof zuigt. Een goede optie voor tapijt, bankstel, matras en al het andere welke niet in de wasmachine passen.

Met Soda

Spoel de bloedvlek goed uit onder de koude kraan. Pak een emmer en vul deze eveneens met koud water. Doe wat soda in de emmer met water en voeg vervolgens het item met de bloedvlek eraan toe. Zorg er wel voor dat het deel met de bloedvlek goed onder water ligt. Na het weken goed uitspoelen en in de wasmachine wassen.

Met Ossengalzeep

De bloedvlek uitspoelen met koud water. Insmeren met ossengalzeep. Half uurtje in laten weken en weer uitspoelen met koud water. Herhaal dit een aantal keer totdat de vlek weg is. Hierna kun je het stuk wassen in de wasmachine. Heb je geen Ossengalzeep in huis? Neem dan één van de andere methodes, want als je eerst naar de supermarkt moet om Ossengalzeep te halen is de bloedvlek al ingedroogd en moeilijker te verwijderen.

Met Zetmeel

Spoel de bloedvlek onder de koude kraan uit. Maak een stevig papje van (aardappel)zetmeel. Inderdaad weer met koud water. Smeer het papje goed dik op de bloedvlek. Laat de zetmeel helemaal opdrogen. Afborstelen en wassen in de wasmachine op het gewenste programma. Zetmeel heeft net als zout een absorberende werking.

Met Azijn

Let op: gebruik alleen kleurloze azijn! Wederom spoel je de vlek eerst goed met koud water. Behandel de vlek met azijn. Even in laten trekken en weer uitspoelen. Herhaal dit proces een aantal keer. Je kunt de stof met de bloedvlek ook even laten weken in een emmer met koud water en een flinke scheut kleurloze azijn. 

Amonia 

Maak een Mix van een flinke scheut ammoniak met koud water . Dep de oplossing vervolgens op de vlek. Na het deppen spoelen met koud water en uitwassen in de wasmachine.

Wat gebruik je zelf het liefst of het meest? Alle tips zijn natuurlijk welkom hieronder of op mijn Facebookpagina.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

3 reacties op “Hoe haal ik bloedvlekken uit kleding?”

  1. Dank je voor de slimme milieu- en materiaalvriendelijke tips. Heb ik het toch altijd met handwarm water + een flinke scheut bleekwater gedaan! Dit had ik jaren geleden moeten weten. Zoon kreeg namelijk tijdens judo vaak een bloedneus op een wit judopak…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *