Wasschema maken voor jouw was? - Plafonddroogrek.nl

Wasschema maken voor jouw was?

Maken van een wasschema

Het maken van een wasschema of -routine is de eenvoudigste en gemakkelijkste manier om jouw wasgoed goed bij te houden.

Of je het nu leuk vindt of niet, het moet gebeuren en veel van jouw spullen in huis moeten nu eenmaal regelmatig worden gewassen. Zoals kleding, theedoeken en droogdoeken, badhanddoeken, lakens en dekens, en nog veel meer….

Er is niets erger dan dat jij of iemand in jouw gezin/huishouden, zich bedenkt dat iets dat je wilt dragen niet schoon is. Het kan rampzalig zijn als je bijvoorbeeld een outfit wilt dragen en deze nog vies is. 

Als je regelmatig de was doet, zult je merken dat je het bij kunt houden, zonder dat er een al te grote stapel wordt  en het wordt gewoon een leuk klusje op jouw lijstje en niet iets waar je tegenop zit.

Om een wasschema of wasroutine te maken, die voor jou en jouw gezin werkt, stel jezelf dan een aantal vragen om je te helpen bij het maken van jouw plan.

Voordat je echter de vragen stelt, adviseer ik je dat je alle vuile kleding en andere items in jouw huis maximaal een week nadat ze vuil zijn, moet wassen. Als je langer wacht, gaan ze stinken, of de vlekken blijven zo lang zitten dat ze uitharden en moeilijk uitgaan. 

Dus of je jouw was in één keer, wekelijks of een paar keer per week wilt doen, je zult moeten werken met een soort weekschema.

Vraag 1: Voor hoeveel ladingen wasgoed bent je verantwoordelijk in een week?

Het is begrijpelijk dat hoe meer mensen in een huis wonen, hoe meer  was je in de loop van de week moet doen.

Ik heb bijvoorbeeld een gezin van 4 en ik was momenteel de kleding van iedereen en ook andere spullen in huis, waaronder vaak een klein nacht ongelukje van onze zoon. Dat betekent dat ik een heleboel was te doen heb.

Ik moet in een week ongeveer 4 tot 6 wasbeurten wassen, op zijn minst. Ik zou maximaal 2-3 wasbeurten per dag kunnen doen, dan ik zou  minstens twee keer per week de was moeten doen, maar ik verdeel het over de hele week , dat vind ik fijner. 

Je moet voor jezelf kijken hoeveel ladingen wasgoed je ongeveer gaat wassen, om er zeker van te zijn dat je ze allemaal kunt ophangen om te drogen. Ik heb 2 plafonddroogrekken van 2 m em daar kunnen makkelijk 4 wasjes opgehangen worden, dus als het echt moet kan ik het kwijt. 

Vraag 2: Hoe vaak heb je de mogelijkheid om de was te wassen?

Vervolgens moet je bedenken op welke dagen en tijden je de was kunt doen. Ik werk voornamelijk vanuit huis, dus heb ik vaak de mogelijkheid om ‘s ochtends,’ s middags of zelfs ‘s avonds een lading in de machine te gooien.

Dat was echter niet altijd het geval. Toen ik buitenshuis werkte, kon ik alleen ‘s avonds of in het weekend de was doen. Ik zette mijn wasmachine dan ook op timer, zodat deze klaar was toen ik thuis van werk kwam. 

Bij het maken van je schema moet je realistisch kijken wanneer je de mogelijkheid hebt om alles te wassen, en plan je was alleen op die tijden.

Vraag 3: Welke soorten dingen moeten gewassen worden en hoe vaak?

Bij vraag 3 moet je kijken wat voor soort spullen je moet wassen en hoe vaak.

Bedenk bijvoorbeeld hoeveel ladingen kleding je moet wassen, en zorg ervoor dat je deze van elkaar scheidt door zowel de soorten ladingen als de items binnen elke lading.

Hierbij kunt u denken aan hoe je wasgoed sorteert, zoals wit, licht, donker, artikelen die apart moeten worden gewassen, delicate artikelen, enz. Maak niet te veel aparte stapels, want dat zijn ook veel wasmachines om te draaien.  De Sortera bakken van ikea, ik heb de 37 liter,  zijn ideaal hier voor. Hier past precies 1 was van 7 kg in. En met de wasmand stickers kun je precies aangeven wat in welke wasmand moet. 

Bedenk daarnaast hoeveel beddengoed je per week moet wassen, evenals handdoeken. Overweeg ook hoe vaak je denkt dat deze items moeten worden gewassen, zoals een keer per week, twee keer, enz.

Er is geen goed of fout antwoord voor deze dingen, het moet passen aan jouw persoonlijke voorkeuren voor hoe vaak je bepaalde items moet en wilt wassen. Als u niet zeker weet hoe vaak gewone kleding en huishoudelijke artikelen bij  je thuis moeten worden gewassen, kun je mijn blog hier over lezen, voor hoe vaak je alles moet wassen. Het geeft je handige vuistregels die je kunnen helpen bij het bepalen van jouw wasroutine.

Misschien wilt je  voor bepaalde dingen bepaalde dagen inplannen, zoals altijd handdoeken wassen op zaterdag of beddengoed op maandag bijvoorbeeld.

Vraag 4: Houd je er van of haat je het om de was te doen?

De laatste vraag is om echt rekening te houden met jezelf en je persoonlijke voorkeuren.

Als je het wasschema dat je voor jezelf maakt niet bevalt, dan houd je je er niet aan. Daarom is het fijn je het zo veel mogelijk bij je persoonlijkheid laten passen.

Als je echt een hekel hebt aan wassen, wil je het misschien in grote spurten doen, zodat je het uit de weg kunt ruimen. Als je bijvoorbeeld een type persoon bent dat er echt tegen op ziet om elke dag een paar ladingen te doen.

Of misschien heb je er een hekel aan om het hele weekend vastgeketend aan de wasmachine te zitten en zou je in die tijd liever meer tijd hebben voor andere activiteiten. Daarom kun je het beter spreiden, dagelijks een beetje doen om alles voor elkaar te krijgen en helemaal niets op zaterdag en zondag.

Nogmaals, er zijn geen goede of foute antwoorden. In plaats daarvan moet je gewoon eerlijk zijn tegen jezelf over wat je liever wilt.

Onthoud ook dat als je je wasroutine niet leuk vindt, of als er dingen veranderen in je familieomstandigheden, je je niet als een mislukkeling hoeft te voelen en het te veranderen. Probeer het in plaats daarvan opnieuw door het aan te passen of te herplannen, om een manier te vinden om jouw was gedaan te krijgen die je gelukkiger maakt en die voor jouw werkt.

Gratis afdrukbaar wasschema dat je zelf kunt invullen
Als je eenmaal de antwoorden op de  vier  vragen hebt bedacht, ben je klaar om je eigen wasschema te maken.

Ik heb een wasschema gemaakt die je kunt invullen en in jouw huishoudboekje kunt plaatsen en/of op een prikbord van jouw wasruimte kunt pinnen zodat je dagelijks jouw schema bij kan houden. Zo wordt wassen leuk en hopelijk hoopt zich niet meer op.  

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog, schrijf me gerus, misschien kan ik je helpen. Deel jij jouw schema met mij? 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *