Welke wasdroger past het best bij jouw plafonddroogrek?

Welke wasdroger past het best bij jouw plafonddroogrek?

Zuinig omgaan met je kleding verlengt de levensduur aanzienlijk. De kleur blijft goed en de pluizen hangen niet na twee weken al aan de randen van het kledingstuk. Vandaar dat jouw keuze voor een plafonddroogrek zo verstandig is. Het rek biedt je de mogelijkheid om kleding hangend en veilig te drogen. Maar jouw was bestaat natuurlijk niet alleen maar uit kostbare kleding. In je wasmachine zit nog veel meer. Niet al dit wasgoed hoeft te drogen aan een rek. Als je het dus handig aanpakt combineer je jouw plafonddroogrek met een wasdroger.

Een berg wasgoed voor in de wasdroger

Want ga maar na. Elke week verbruik je een berg wasgoed, maar heel veel uit die berg is minder hoogwaardig. We noemen: je handdoeken en beddengoed en elke dag je gebruikte sokken en onderbroeken, het matje uit de badkamer en je zakdoeken als je verkouden bent. Moet je dit allemaal ophangen aan een rek, dan ben je eeuwen bezig. Bovendien neemt jouw wasgoed dan de hele week veel te veel ruimte in. Vandaar dus het advies om naast je plafonddroogrek een goede wasdroger aan te schaffen. Maar welk type wasdroger past nu het beste bij jouw plafonddroogrek?

Minimaal het middensegment en een lampje

Laten we voorop stellen dat elke wasdroger die je online of in de winkel koopt van een behoorlijke kwaliteit is. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen goedkoop en duur. De vorm en indeling van de trommel is beter uitgedacht naarmate de droogtrommel duurder is. Ook de variatie in droogprogramma’s is ruimer naarmate je voor je wasdroger meer betaalt. Nu jij graag zuinig met je wasgoed omgaat, kun je het beste een droogtrommel kiezen uit het middensegment. Een klein detail: Let goed op of er een lampje in de trommel zit. Dat scheelt enorm als je ’s ochtends snel een paar sokken bij elkaar moet zoeken.

De wasdroger en de warme lucht

Maar met het noemen van een prijssegment zijn we er natuurlijk nog niet. Zet je de wasdroger in dezelfde ruimte als waar jouw plafonddroogrek hangt, dan moet je er voor zorgen dat ze elkaar aanvullen. Misschien vraag jij je af hoe dit in ’s hemelsnaam kan. Een wasdroger en een plafonddroogrek staan toch zo ongeveer haaks op elkaar? Inderdaad, dat is zo als je alleen maar kijkt naar de behandeling van de was. Maar een droogtrommel werkt met warme lucht. En als er iets is waar een plafonddroogrek van profiteert, dan is het wel de warme lucht die zich vlak onder het plafond verzamelt. Daarom gaan we jou nu eerst de verschillen uitleggen tussen de verschillende soorten wasdrogers waaruit je kunt kiezen.

Verschillende soorten wasdrogers

Enigszins verblind door de hoge kortingen bekijk je de aanbiedingen van wasdrogers en wasmachines. De verschillen tussen de machines ontgaan je dan al gauw. In veel advertenties worden ze ook vaak weggemoffeld in de kleine lettertjes. Maar heb je weleens van de termen ‘afvoerdroger’, ‘condensdroger’ en ‘warmtepompdroger’ gehoord? Daar zit namelijk het grootste verschil. Al deze droogmachines zien er aan de voorkant hetzelfde uit. Je gooit je lakens, handdoeken, sokken en ondergoed erin en klapt de deur dicht. Meestal is de droogtrommel geschikt voor vijf kilo nat wasgoed, maar soms loopt het toegestane gewicht op tot zeven of acht kilo. Als je de wasdroger aanzet gaat de trommel draaien. De machine ontwikkelt warme lucht en blaast die de trommel in. Langzaam begint het vocht uit het wasgoed te verdampen en wordt met de warme luchtstroom meegevoerd. Het verschil zit hem vervolgens in wat er dan gebeurt.

Droogballen voor elke wasdroger

Ja, dat zijn ballen van vervilte wol die je in de droger kunt doen. Ze verkorten de droogtijd met maar liefst 25%, dus je bespaart flink wat energie. Droogballen maken de kleding zachter en ook minder gekreukt. Door toevoeging van een beetje wasparfum geven ze ook een lekker luchtje af.

Waar gaat de warme luchtstroom heen?

De afvoerdroger

Bij een afvoerdroger wordt die luchtstroom de trommel uitgeleid en direct via een flexibele buis de machine uitgeblazen. Hangt jouw plafonddroogrek in dezelfde ruimte, dan heb je daar dus in ieder geval een raampje nodig om de ‘slurf’ van de afvoerdroger door naar buiten te hangen. Op de was die aan jouw plafonddroogrek hangt, oefent het gebruik van een afvoerdroger geen invloed uit. Van de drie soorten wasdrogers zijn de afvoerdrogers het goedkoopst om aan te schaffen. Je komt die dan ook het meest tegen bij de aanbiedingen. Ze springen het minst zuinig om met energie.

De condensdroger

Dat gaat bij de condensdroger al een stukje beter. Bij deze wasdroger wordt de vochtige lucht die uit de trommel komt in twee delen gesplitst. De lucht wordt eerst langs een koud element geleid. Dat is de condensor. Deze zorgt ervoor dat de waterdamp die zich in die lucht bevindt op het element neerslaat. Dit vocht wordt naar een opvangreservoir geleid en de warme lucht die nu weer droog is wordt uit de machine geblazen. Die lucht komt dus in dezelfde ruimte terecht als waar de droogmachine staat en waar jouw plafonddroogrek hangt.

De warmtepompdroger

Het duurste type van de drie is de warmtepompdroger. Maar dit is ook wel een staaltje van vernuft. Deze droogautomaat circuleert de lucht. Dus waar een condensdroger de warme lucht naar buiten blaast, laat de warmtepompdroger dezelfde droge lucht opnieuw in de trommel circuleren. Je kunt je voorstellen hoeveel energie hiermee wordt bespaart. Er hoeft veel minder lucht te worden opgewarmd. Tegelijkertijd duwt deze zuinigheid de aanschafprijs van een warmtepompdroger flink omhoog.

Welke wasdroger gaat het worden?

Heb jij al een idee welke van de drie types het best bij jouw plafonddroogrek past? Juist ja, dat is natuurlijk de condensdroger. Jouw plafonddroogrek met jouw fijne wasgoed hangt immers te wachten om de uitgeblazen warme lucht te kunnen hergebruiken! Die droge lucht circuleert rustig tussen jouw hangende wasgoed en neemt het vocht met zich mee. Als er in de ruimte ook nog een raampje zit, kun je dat gerust open zetten. Zo vindt de vochtig geworden luchtstroom zelf zijn weg naar buiten toe. De condensdroger en het plafonddroogrek vormen op deze manier een ijzersterke combinatie. Door de warme lucht uit de droger te laten circuleren tussen jouw fijne wasgoed, zorg je zelf voor hergebruik van warmte-energie. Daarnaast is het natuurlijk erg fijn dat jouw mooie wasgoed aan het plafonddroogrek veel eerder droog wordt.

Picture of Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Picture of Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

1 reactie op “Welke wasdroger past het best bij jouw plafonddroogrek?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *