Hoe haal ik roestvlekken uit kleding?

Hoe haal ik roest vlekken uit kleding?

Roest in je kleding?

Heel vervelend om roestvlekken in je kleding of andere stoffen te ontdekken, maar er zijn methodes om deze vlekken te verwijderen. 

Let op! Aangezien zure producten weleens een blekend effect kunnen hebben, is het belangrijk dat je de methodes voor het ontroesten van witte en bonte was niet door elkaar haalt!

Allereerst wil ik je de beste tips geven om roestvlekken uit witte kleding te verwijderen:

Citroen en zout.

Maak een papje van een halve, uitgeperste citroen en 2 theelepels zout. Wrijf de roestvlekken ermee in, laat het een uurtje intrekken (het liefst in de zon) en spoel het kledingstuk vervolgens goed uit met koud water. Was de kleding zoals je gewend bent.

Verwarmd citroensap.
Het kan ook helpen om de roestvlek met verwarmd citroensap te behandelen. Smeer de vlek hiermee in, spoel het kledingstuk daarna goed uit met koud water en was daarna zoals gewoonlijk.

wassen met citroen en zout-plafonddroogrek.nl
wassen met azijn en zout-plafonddroogrek.nl

Zout en azijn.
In plaats van citroen kun je ook azijn gebruiken voor het zuur. Maak een mengsel van zout en azijn en smeer de vlek hiermee in (gebruik hier eventueel een oude tandenborstel voor). Laat het een half uur intrekken, spoel het kledingstuk uit met koud water en was het vervolgens zoals normaal.

Gekleurde kleding kan verbleken als je het met citroen, zout of azijn behandelt, maar gelukkig levert zure melk (karnemelk) ook geweldige resultaten op.

Het klinkt misschien gek – en een beetje onprettig – maar door een gekleurd kledingstuk met een roestvlek een nachtje in zure melk te leggen (laat de melk hiervoor een aantal dagen op een warme plek staan), zullen de roestvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Was het kledingstuk daarna wel goed met een lekker ruikend wasmiddel of gebruik de Wasparfum in diverse geuren voor een langdurig heerlijk ruikende was.

 

karnemelk-plafonddroogrek.nl

Het is dus niet nodig om dure vlekkenverwijderaars aan te schaffen om hardnekkige roestvlekken te verwijderen. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken net zo goed (zo niet beter!).

Meer tips of andere ideeën? Deel ze met ons hieronder.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

4 reacties op “Hoe haal ik roest vlekken uit kleding?”

 1. Ik heb een lichtgrijze bank van polyester met een oude roestvlek. Kan dat ook
  Met zout en citroen?

  M vr gr

 2. plafonddroogrek

  Hi Anneke,
  Probeer eerst op een onopvallend stukje bank of de stof goed blijft kwa kleur, voordat je deze methode toepast. Anders kun je ook de vlekkenverwijderaar van de wibra proberen, deze haalt ook super veel vlekken uit stoffen en tast de kleuren niet aan.

 3. Beste Gosia, leuke tips hier! Vraagje: is zure yoghurt in plaats van melk ook goed?

 4. plafonddroogrek

  Je kunt zure yoghurt proberen, alleen dit is vrij dik en komt niet zo goed in de stof. Karnemelk is vloeibaar en trekt beter de stof in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *