Binnen of buiten de was drogen? - Plafonddroogrek.nl

Binnen of buiten de was drogen?

Wasgoed binnen of buiten drogen, wat is nu beter voor jouw was? 
Allebei methoden hebben zijn eigen voor- en nadelen. Maar waar moet je voor kiezen? Lees hier alle voor- en nadelen en beslis zelf:

 

Was buiten drogen

Voordelen van buiten drogen:

Sneller droog: Buiten, vooral op zonnige en winderige dagen, droogt kleding sneller door direct zonlicht en betere luchtcirculatie.
Energiebesparing: Door gebruik te maken van natuurlijk zonlicht en wind, vermindert het drogen van kleding buiten het energieverbruik dat gepaard gaat met elektrische of gasgestookte drogers.
Versheid en geurvermindering: Buiten drogen krijgt jouw wasgoed een frisse geur en kan het helpen bepaalde geuren te verwijderen in vergelijking met binnenshuis drogen.

was-buiten-drogen-in-de-zon
natte wasknijpers buiten

Nadelen van buiten drogen zijn:

Weersafhankelijkheid: Buitendroging is afhankelijk van de weersomstandigheden. Regen, sneeuw of een te hoge luchtvochtigheid kunnen het droogproces aanzienlijk belemmeren.
Potentiële schade: Bepaalde stoffen of delicate kledingstukken kunnen gevoeliger zijn voor schade door blootstelling aan direct zonlicht of buitenelementen, zoals verbleken of broos worden.

Was binnen drogen

Voordelen van was binnen drogen:

Gemak: Hou jij van gemak en wil je vooral zelf beslissen wanneer je de was doet en droogt? Wil je niet afhankelijk zijn van het weer, dan is binnen drogen van jouw was een van de grootste voordelen. 

 

Bescherming: Binnen drogen beschermt jouw wasgoed tegen regen, wind en andere weersomstandigheden die het droogproces kunnen beïnvloeden en mogelijk jouw kleding kunnen beschadigen.

Energiebesparing: binnenshuis drogen kan wat vocht aan de lucht toevoegen, waardoor de luchtvochtigheid kan stijgen en het binnenklimaat iets warmer kan aanvoelen, waardoor de behoefte aan verwarming in koudere dagen kan afnemen.

wie is plafonddroogrek.nl
Drogen op een plafonddrooogrek kan heel jaar door.

Nadelen van binnen drogen zijn:

 

Verhoogde luchtvochtigheid binnenshuis: Het binnenshuis drogen van kleding kan de luchtvochtigheid in jouw huis verhogen, wat kan leiden tot vochtgerelateerde problemen zoals schimmelgroei of muffe geuren als er geen goede ventilatie is.

Langere droogtijden: Vergeleken met drogen buiten kan drogen binnenshuis langer duren vanwege beperkte luchtcirculatie en verhoogde luchtvochtigheid.

Ruimtebeperkingen: Het binnenshuis drogen van wasgoed vereist voldoende ruimte, zoals waslijnen, droogrekken of speciale droogruimtes, die mogelijk niet voor iedereen beschikbaar of praktisch is.

was-binnen-drogen-staand-rekje
Staande rekjes kunnen voor ruimtegebrek zorgen.

Uiteindelijk komt de keuze neer op jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Als je wilt profiteren van de natuurlijke voordelen van buiten drogen, zorg dan voor een geschikte buiten waslijn of droogrek en houd rekening met het weer. Als gemak en onafhankelijkheid van het weer belangrijk voor je zijn, kan binnen drogen een handige optie zijn. Het belangrijkste is om de methode te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en levensstijl.

Zelf heb ik 2 plafonddroogrekken op zolder, omdat we geen tuin hebben. Hier kan ik heel jaar mijn was drogen, zonder rekening hoeven te houden met het weer of dat mijn was door heel ons huis op rekjes staat te drogen. 

Waar kies jij liever voor en waar droogt jouw was?

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *