Hoe verwijder ik vlekken uit bepaalde stof?

Hoe verwijder ik vlekken uit bepaalde stof?

WELK SOORT STOF HEEFT WELKE BEHANDELING NODIG?

Welke oplossing is de beste voor het soort materiaal waar de vlek op zit?

Want een vlek verwijderen uit een katoenen shirt heeft een andere behandeling nodig dan het verwijderen van een vlek uit een zijde shirt of blouse. Het gebruiken van een verkeerd product of methode kan leiden tot beschadiging van je kleding. Elk type kleding en stof heeft een eigen methode en gebruiksaanwijzing.

Vlekken verwijderen uit kleding en soorten stof 

Controleer voordat je een vlek gaat bewerken altijd het label in het kledingstuk. Meestal staan daar de wasvoorschriften op en waar het item   van gemaakt is. Van 100% katoen, wol, zijde of polyester bijvoorbeeld.  Als er specifieke wasinstructies op staan, is het raadzaam om deze altijd op te volgen.

Het verwijderen van een vlek uit katoenen kleding

Katoen: kan weken, drogen en warmte verduren (hoewel je het laatste wilt vermijden voor de meeste vlekken – warm water is prima, maar droge warmte zal de vlek laten intrekken). Het is mogelijk om wit katoen te bleken, maar de levensduur van het kledingstuk zal daardoor wel korter worden. Gebruik chloor bleekmiddelen alleen als laatste optie en verdun deze goed voor gebruik. De beste oplosmiddelen voor katoen zijn wasmiddelen en licht zure middelen (citroen sap, azijn, etc).

Het verwijderen van een vlek uit wollen stoffen en wollen kleding

Wol: is warmtegevoeliger dan katoen en moet voorzichtig behandeld worden. Je kunt het onderdompelen in water, maar je zult het plat moeten laten drogen om vervorming te voorkomen. Maak alleen gebruik van voor wol veilige oplosmiddelen en lauw (niet heet) water. Bleekmiddelen en zure behandelingen zullen de wol permanent beschadigen. Behandel de vlek meteen met water of wolwasmiddel en breng het kledingstuk zo snel mogelijk naar een stomerij.

Het verwijderen en oplossen van vlekken uit synthetische stoffen en kleding

Synthetische stoffen: behandeling variëreert afhankelijk van het materiaal. Rayon en polyester kunnen harder gewassen en geschrobd worden dan katoen, maar zullen beschadigd worden door gebruik van bleekmiddelen zoals waterstofperoxide. Het is meestal goed om deze stoffen schoon te maken met het gebruik van een normaal wasmiddel, of met afwasmiddel als het om een vettige vlek gaat

Het verwijderen en oplossen van vlekken uit zijde

Zijde: is zeer temperamentvol. Je kunt de vlekken behandelen met water, maar was dan het kledingstuk in zijn geheel. Opgedroogde waterdruppels op zijde zien er bijna net zo erg uit als de oorspronkelijke vlek. Vlekverwijderaar op glycerine basis is ook effectief en neutraal.

Ongeacht wat je gebruikt, test de vlekverwijderaar op de binnenkant van het materiaal voordat je het gebruikt op een vlek, om er zeker van te zijn dat het het materiaal niet zal beschadigen. Water is het enige middel dat je meteen en automatisch kan aanbrengen – maar let daarbij wel op de temperatuur.

Heb je zelf tips of opmerkingen? Plaats ze hieronder of op onze Facebookpagina

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *