Wordt de was schoon met wasballen? - Plafonddroogrek.nl

Wordt de was schoon met wasballen?

Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met zogenaamde “wasballen” ? In plaats van wasmiddel, stop je deze ballen bij de was in de wasmachine. Beter voor het milieu en je portemonnee! Maar werken ze wel echt? Radar heeft ze een tijd terug getest en dit zijn de resultaten:

wasballen test

Radar testte drie soorten wasballen. De Green FX wasbal. Zij kochten deze wasbal op internet voor €19,- (deze wasbal is nergens meer te koop)  De bal ging 1000 wasbeurten mee, er was geen wasmiddel nodig en de bal was getest door TNO.

De ecoball van Ecozone, ook te koop op internet.  Nu te koop voor  €26,-. De bal komt met extra vlekkenmiddel en navulverpakkingen met mysterieuze, keramische balletjes. De natuurlijke mineralen zouden de pH-waarde van het water verhogen en zo de was reinigen.

En als laatste de Ecowasbal, €25,- algemeen verkrijgbaar. Bij de wasbal zit ook een klein schepje om wasmiddel toe te voegen.  Maar bij licht, tot normaal vervuilde was is geen wasmiddel nodig, volgens de bijsluiter. Ook hier zitten kleine keramische balletjes in.

wasbal

Het geheim van de ballen zitten hem in de hydroxyl-ionen. Deze ionen zouden voor een schone was zorgen. Hoe werkt dat nou precies? Dat antwoord zochten ze op de Technische Universiteit van Delft uit.

Volgens prof. dr. Jan van Esch, hoogleraar aan de Technische Universiteit is het idee dat het hydroxyl-ion bindt aan de vuildeeltjes. Daardoor krijgen ze een licht negatieve lading. Twee negatieven stoten elkaar af, waardoor het vuil afstoot van het textiel waarmee je het schoon zou worden.  Zeep werkt echter op dezelfde manier.

Of de wasballen hun claims waarmaken, werdt gecheckt met een aantal experimenten die je leest in het stuk van Radar. En om deze allemaal uit te schrijven zou het een erg lange blog worden om te lezen. Daar hebben we natuurlijk niet zo veel zin.  Ik heb Jeroen van Het doen met Jeroen gevonden die het heel goed en simpel uitlegt.  Kijk je mee?

Conclussie: 

Waarom veel geld uitgeven aan iets wat niet werkt.;) Mocht je toch overtuigd zijn en wil je dat je was wel lekker ruikt? Gebruik een geur van Wasparfum. Deze zijn in diverse geuren te bestellen zowel in 100ml als 500ml. Je kunt ook eerst een proefpakket bestekken om daarna je geurtje in een grotere fles te kopen.

Heb jij nog vragen of opmerkingen? Je mag ze onder dit bericht plaatsen. Delen op verschillende kanalen, mag ook hoor.;)

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

5 reacties op “Wordt de was schoon met wasballen?”

  1. Dan toch maar mijn wasmiddel blijven gebruiken. Wasnoten had ik ook al geprobeerd maar die zijn ook alleen geschikt voor de minder vuile kleding en behoorlijk prijzig

  2. Oh jammer, ik heb ooit een wasbal gekregen en doe die daarom samen met wat wasmiddel in de wasmachine. Ik had ergens gelezen dat het helpt in combinatie met wasmiddel.

  3. Helemaal klaar met die Ecoballs 1000. Al verschillende keren de bal tijdens de was open gegaan en alle korrels eruit.

  4. Tja, ik gebruik al bijna 3 jaar bij elke was 3 wasballen, ik heb een 9kg machine, en de was is altijd schoon, zeker met zo schoon als met wasmiddel. Als wasverzachter gebruik ik azijn met een klein scheutje wasparfum. Ik wil nooit meer anders. Scheelt in geld, en zowel mijn was, als mijn wasmachine is prachtig schoon .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *