Was en droog tips voor studenten - Plafonddroogrek.nl

Was en droog tips voor studenten

Het school jaar is weer begonnen en duizenden eerstejaars studenten zijn voor het eerst op kamers gegaan. Feestjes, introductieweekenden, de eerste colleges: dat ging allemaal nog wel met de weekendtas waarin mama netjes de schone was had ingepakt. Maar goed, nu is je kamer een chaos vol vieze sokken, naar rook stinkende overhemden en naar bier ruikende spijkerbroeken. Vanochtend werd je net iets te laat wakker voor college en tot overmaat van ramp was er geen schone onderbroek meer te vinden. Er zit niks anders op dan een eerste wasje te draaien. Maar hoe moet dat eigenlijk?

studeren-plafonddroogrek.nl
studente-was-plafonddroogrek.nl

Kleren wassen: dat was tot voor kort een ver-van-je-bed-show. Mama nam dit vervelende klusje altijd voor haar rekening. Helaas: zij is er niet en jij wilt dit weekend nog niet naar huis. Er zijn immers nog veel kroegen te ontdekken, borrels te bezoeken, maar ook  te weinig schone kleren om goed in voor de dag te komen. Even snel een hand-wasje? Op vakantie gaat dat nog wel, maar tijdens je eerste date in die hippe lunchroom zal je tafelgenoot zich de hele tijd afvragen waar dat penetrante luchtje toch vandaan komt. Met deze  wastips verdwijnen al je problemen als sneeuw voor de zon. Je kunt het! Dress to impress! 

-Tijdindeling
Laten we meteen beginnen met het meest heikele punt. Natuurlijk heb je geen tijd om de was te doen! Een paar dingen kunnen je helpen om toch altijd voorzien te zijn van schoon ondergoed. Plan een vaste wasdag. Als je altijd op een vast moment in de week de was voor je rekening neemt, dan is dat alvast een stresspuntje minder in je overvolle agenda. Beloon jezelf met een studievrij moment als de was draait. Kijk bijvoorbeeld een leuke film of serie. Wat te denken van deze Britse klassieker: Mr. Bean doet de was 🙂

Grapje: lekker nagenieten met de aftermovie van Tommorowland is toch veel leuker! Jij mag kiezen 😉

-Vraag het aan de kenners
Echt waar, een wasje draaien is meer dan alleen wat poeder in de machine gooien en vervolgens wachten totdat alles er schoon en wel weer uitkomt. Als je nog helemaal een groentje bent, vraag dan aan de kenners (je moeder, een oudere huisgenoot) of zij je de beginselen van deze edele tak van de hogere huishoudkunst willen bijbrengen. Of lees een van mijn andere tips die over de was gaan. 

3.Koop een nieuwe wasmachine
Nieuwe kleren, nieuwe studie, nieuwe stad en nieuwe kamer: als jij en je kersverse huisgenoten nog geen wasmachine hebben, kies dan niet voor een goedkope oplossing door een tweedehandsje op de kop te tikken, uiteindelijk ben je dan namelijk duurder uit. Er zijn heel veel nieuwe wasmachines te koop die voor weinig geld aanzienlijk beter met je kleren omspringen dan oude exemplaren. Bovendien zijn nieuwe wasmachines stukken energie-zuiniger en daarmee beter voor de portemonnee én het milieu. Maar meestal staat er al één in huis en heb je even geen geld, dan is een wassalon in de buurt ook goed te doen.

Sorteer je was
Om te beginnen is het altijd handig om een wasmand aan te schaffen. Dan is je kamer dan geen zee van vuile was en daarbij heb je alles bij elkaar, en dat sorteert makkelijker. Was verschillende soorten kleding bij elkaar. Selecteer op kleur en op stof. Heb je veel witte overhemden of juist een hele collectie kleurrijke rokjes? Doe ze samen in één was en was ze met het juiste programma, dat is beter voor je kleren en lekker overzichtelijk. 

was-kleuren-plafonddroogrek.nl

 

– Eco tip: Was niet te heet
Veel kleding, zoals overhemden, truien en T-shirts, worden prima schoon als je ze op 30 graden wast. Uiteindelijk gaan je kleren daardoor langer mee en verspil je minder energie.

– Handwas is handwas
Gebruik je wel een wasdroger, let dan op! Handwas is handwas en hoort dus niet in de wasmachine en al helemáál niet in de droger. Moderne wasmachines hebben een betrouwbaar handwasprogramma, maar dat zijden jurkje hang je gewoon netjes te drogen plafonddroogrek in je kamer. En de rest?  Laat de boel niet uren rotten als de machine klaar is.

 

-Koop een ruimtebesparend droogrek
Door je was gelijk uit te hangen op een droogrek dat je boven je bed/bank kan plaatsen, bespaar je ruimte in je al niet te grote kamer. Je  kleding droogt dan veel sneller en val je al je medestudenten niet lastig  met jouw was.  (mag je niet in het plafond boren neem een wand variant)

– Strijken is  overbodig
Alles is schoon, je kamer geurt heerlijk naar wasparfum en doordat je je was uitgeklopt hebt voor het ophangen en deze hoog hangt, is strijken echt overbodig geworden. Meer tijd om met je studie genoten wat leuks te gaan doen! 

Deze tips zijn natuurlijk ook goed te gebruiken als je geen student bent en nog niet zo goed weet hoe je je was moet doen. 

Bron: Bob Hardus heeft de tips geschreven in 2012. Ik heb ze extra aangevuld zodat ze meer passen bij deze tijd. 😉

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *