Hoe was je een donsjack?

Het donsjack kan, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, worden gewassen en zelfs wordt dit aangeraden. Een dergelijke jas absorbeert veel water tijdens het wassen , dus is het beste om het in een wasmachine met een grote trommel te doen. Eventuele beschadigingen en scheuren moeten van tevoren worden gerepareerd, zodat de jas niet leeg gaat tijdens het proces.

veren

Vóór het juiste manier van wassen, moet het jas worden voorbereid:

  • haal alle spullen uit je zak,
  • maak extra kledingstukken los, zoals een capuchon, kraag, opzetstukjes van verschillende soorten of een riem,
  • hardnekkig vuil moet worden verwijderd met een spons,  gedrenkt in een sopje van water met afwasmiddel,
  • maak klittenband en knopen los.

Was het donsjack altijd aan de linkerkant, ongeacht of je een handmatige methode kiest of het in de wasmachine doet. Als de kleding is gescheurd of als iets (bijvoorbeeld de ritssluiting) is kapot, moet het eerst worden gerepareerd en vervolgens worden gewassen. Anders zal het jack helemaal leeg gaan (veren gaan heel je wasmachine door) en een kapot stuk wordt erger.

handwas
 Manier 1: op de hand wassen

Als je het donsjack met de hand wilt wassen, moet deze eerst worden doordrenkt met lauw water en vervolgens worden gewassen in ongeveer 40 graden met de toevoeging van een wasmiddel voor fijne of wol was. Donskleding moet lichtjes worden gekneed als een cake, maar deze mag niet worden gedraaid of ingedrukt. Het is erg moeilijk om het jas te spoelen, dus deze handeling moet vaak worden herhaald om vlekken bij opdrogen te voorkomen. Bij het drogen knijp het water uit het jas (wring het niet uit om het jas niet te beschadigen) of draai het in de wasmachine op 800 toeren per minuut.

Manier 2: in de wasmachine wassen

Als je je donsjack in de wasmachine wilt wassen,  dat overigens wordt aanbevolen om veel redenen (bespaart tijd en moeite, betere reiniging resultaten en sneller drogen van kleding), moet de jas binnenstebuiten gekeerd worden en doe de rits dicht. Het is aan te raden om je donzen kleding niet met andere items te wassen. Het veiligste programma voor het reinigen van dit type jas is degene die is ontworpen om delicate stoffen te wassen bij een temperatuur die niet hoger is dan 40 graden. Dus een fijn of wol programma. In dit geval moet je ook hetzelfde type wasmiddel gebruiken om de veren te wassen. Allerlei weekmakers of vlekverwijderaars moeten absoluut worden vermeden, omdat dit de veren kan beschadigen. De jas kun je het beste in een grote waszak wassen. Mocht de jas stuk gaan, dan gaan de veren niet heel je machine verstoppen . Het is een goed idee om de spoeling te herhalen om doorzakken en vlekken bij opdrogen te voorkomen. Als laatste is het aan te raden om het donsjack op 800 toeren te draaien.

Drogen van je donsjack

Drogen van het donsjack na het wassen is aan te raden in een elektrische droger die is ingesteld op een temperatuur niet hoger dan 60 graden, omdat hoger de veren kan verbranden. Je moet zeker je jack niet op de hanger laten drogen, omdat deze zich zal uitrekken en zijn normale vorm zal verliezen. Als je niet beschikt over een elektrische droger, schud de jas vaak op, op een vlakke ondergrond door de veren gelijkmatig te verdelen. Het zo drogen van de jas is een moeizaam proces en soms duurt het een paar dagen. Het liefst kun je het op een warme dag in de zon doen. Maar je moet dit proces niet overhaasten, omdat de pluisjes het volume kunnen veranderen en de jas zelf zijn elasticiteit en goede uiterlijk zal verliezen.

Alle donzen kledingstukken

Ik heb vooral een donsjack genoemd, maar deze tips kun je voor alle donzen kledingstukken gebruiken. Ook voor kussens en dekbedden is dit goed te gebruiken.  Kijk wel altijd op het was etiket om zeker van te zijn of deze gewassen mag worden. Staat het wasbakje doorgestreept? Breng het naar een stomerij, daar weten ze precies hoe ze het kledingstuk moeten behandelen.  

dekbed en kussens

Heb je zelf tips of opmerkingen over deze blog? Reageer gerust via een reactie hieronder. 

Deze blog delen? Dit mag via een van de onderstaande knoppen:
Deel op facebook
Facebook
Deel op google
Google+
Deel op twitter
Twitter
Deel op linkedin
LinkedIn

1 gedachte op “2 manieren om je donsjack te wassen”

  1. Corrie Vrolijk

    ik doe er wasballetjes blij om het dons op de plek te houden.zodat het niet 1 prop word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *