Corona virus op kleding: hoe was je je kleding het beste?

Corona virus op kleding: hoe was je je kleding het beste?

Kan corona virus zich via kleding verspreiden? Hoe vaak was je kleding in het corona tijd en op welke temperatuur moet je wassen? 

Ik heb het een en ander uitgezocht omtrent het wassen van kleding bij COVID-19

coronavirus-kleding-plafonddroogrek.nl
Wordt de corona virus overgedragen via kleding?

We weten al dat de corona virus, dat het meestal wordt overgedragen via hoesten en niezen en als gevolg van direct contact met een zieke, zich ook op het oppervlakten kan nestelen. Dit geldt niet alleen voor deurklinken, tafelbladen, telefoonschermen en andere vlakke oppervlakken, maar ook voor stoffen, en dus ook kleding. Volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en  Harvard Health Publishing “kan corona virus uren of zelfs dagen op kleding overleven, afhankelijk van de stof waarvan de kleding is gemaakt.” Dit geldt enkel in goede laboratorium omstandigheden. En, zoals ik verder las, is het ergste polyester, waarop het virus de langste van alle stoffen kan overleven. Moet kleding daarom worden gedesinfecteerd? Voor de veiligheid – ja, maar met desinfectie bedoelen ze gewoon wassen. ‘Dat is genoeg’, zeggen de experts. 

corona-wassen-plafonddroogrek.nl

CONVID-19 en kleding: hoe vaak was je kleding tijdens een corona virus uitbraak en bij welke temperatuur?

Wassen op 90 graden doodt het virus binnen enkele seconden. Maar dit betekent niet dat je alles op zo’n hoge temperatuur moet wassen. Je wasgoed wordt al vrij lang gewassen en 15 minuten wassen op 60 graden is al voldoende om het virus te laten uitsterven. Vooral omdat het niet bestand is tegen wasmiddelen.  Maar heb je een programma van  40 graden, dat meer dan een half uur duurt, dan is dit ook al voldoende.  De vraag blijft hoe vaak kleding moet worden gewassen in het corona tijd. Het beste is om het na elke dag te doen. Ben je in contact geweest met andere mensen die verkouden zijn of andere griepachtige klachten hebben – om te werken of naar de winkel? Dan is het beste om gelijk je kleding in de wasmand te doen als je thuis komt. 

Wat kun je doen om het corona virus niet via je kleding te verspreiden?

Het belangrijkste is om de kleding waarin je naar buiten gaat niet binnen, de rest van de dag, te dragen. Zet dus een paar kledingstukken klaar om alleen in huis  te dragen. Zoals je favoriete trainingspak, onesie of pyjama . Zo blijven we allemaal gezonder.

Om het wassen wat aangenamer te maken, geef ik je in deze rade tijd een code voor een leuke korting op alle producten in de shop. Deze code is t/m 10 mei geldig : coronatijd20 

Heb jij nog tips of opmerkingen? Zet ze hier onder of stuur ze in via een berichtje.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

4 reacties op “Corona virus op kleding: hoe was je je kleding het beste?”

 1. Annette van Kempen-Taal

  Hoi Gozia, sommige kledingstukken mogen maar op 30 graden . Dood dat dan ook wel genoeg het virus?! Als er maar wasmiddel in zit toch?!
  De jassen wil ik ook vaker wassen nu maar die kunnen echt niet op 40/60 graden ..
  moeilijke tijd dit .. hoop dat het wat op gaat schieten en we weer iets meer mogen. Mijn ouders en zus zie ik ook al weken niet.
  Werk je nu nog in de wassalon ondanks het Corona virus?!
  Groetjes Annette

 2. plafonddroogrek

  Hi Annette,
  De meeste dingen kunnen goed op 40 graden gewassen worden, ook al staat er 30. (vaak wordt dit neergezet door de fabrikant om zichzelf te dekken) Niet te hoog centrifugeren helpt daar bij goed. Te veel wasmiddel is nooit goed, dat maakt de kleding hard, gaat muf ruiken en gaan de kreukels en minder snel uit. Ik werk al een tijdje niet meer in de wasserij, vooral omdat ik het veel te druk heb met mijn webshop.

 3. Goed om te weten. Ik zag deze week al tijdens een journaal dat een kledingzaak na elke pasbeurt kleding stoomde met een soort handstomer vanwege een mogelijke besmetting. Dank je voor de informatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *