Hoe was je een mondkapje het beste? - Plafonddroogrek.nl

Hoe was je een mondkapje het beste?

Hoe was je een mondkapje en hoe vaak?

2020 is al bijna voorbij, wat een jaar was dat he. Je hebt het waarschijnlijk gehoord dat de RIVM van af 1 decemer 2020 gaat verplichten  om in het openbaar een stoffen mondkapje of gezichtsbedekking te dragen. Ze zijn vooral belangrijk op plaatsen zoals de supermarkt openbare gebouwen en ruimtes, waar het moeilijker is om 1,5 meter bij mensen vandaan te blijven.

Het idee is eigenlijk dat het dragen van een stoffen mondkapje verspreiding van ademhalingsdruppels uit je adem en spuug beperkt, die COVID-19 zouden kunnen overbrengen. Als iedereen een mondkapje  draagt en zo veel mogelijk afstand houdt, is de kans kleiner dat het virus zich verspreidt,(zeggen ze).

Maar nu de info waarvoor je hier kwam: hoe je dat stoffen mondkapje schoonmaakt. Helaas, dit is waar de RIVM-richtlijnen een beetje vaag worden. Volgens velen moeten stoffen gezichtsbedekkingen “routinematig worden gewassen op basis van gebruiksfrequentie” en “een wasmachine moet voldoende zijn om een gezichtsbedekking op de juiste manier te wassen“.

Oké, maar hoe vaak is het “routinematig”? En heb je een bepaald wasmiddel nodig? Een specifiek programma op de wasmachine? Deze aanbevelingen gaven me meer vragen dan antwoorden.

Maar maak je geen zorgen, blijkbaar is het schoonmaken van je stoffen mondkapje eigenlijk heel gemakkelijk. Het blijkt dat het vrijwel net zo eenvoudig is als je masker in de wasmachine gooien. Alles wat je hebt gelezen over het gebruik van bleekmiddel, een UV-ontsmettingsdoos of kokend water is niet nodig, zegt Helen Boucher, MD, hoofd van de afdeling Geografische geneeskunde en infectieziekten bij Tufts Medical Center.

Hier leest je hoe je jouw stoffen mondkapje reinigt zodat het (en jij) kiemvrij blijft.

Stap 1: Verwijder jouw mondkapje * heel * voorzichtig en bewaar het op een veilige plaats

“Als je het kapje afzet, moet je heel voorzichtig zijn dat je je ogen, neus of mond niet aanraakt, want het kan zijn dat [het virus] op de buitenkant van je masker terecht is gekomen”, leggen de experts uit.

En als je het eenmaal hebt afgedaan, moet je het ergens in bewaren , liefst een afgesloten zakje, totdat je het kunt wassen. Je wilt niet dat jouw familieleden het aanraken of het per ongeluk voor een schone aanzien.

Was daarna 👏 je  👏 handen 👏. Je moet jouw handen wassen elke keer dat je het masker aanraakt (ook wanneer j e m afdoet), zeggen ze. 

Stap 2: Laat het schuimen

Als het gaat om het reinigen van jouw masker, kunt  je het beste “goede oude zeep en water” gebruiken. Gewone oude zeep lost het virus op, zeggen de experts. Met andere woorden, je hebt niets anders nodig dan handzeep, afwasmiddel of wasmiddel. Geen dure producten of kokend water nodig. En je hoeft absoluut niets giftigs te gebruiken.

De gemakkelijkste manier om jouw mondkapje schoon te maken? Gooi het in de wasmachine. Zorg ervoor dat je wat wasmiddel toevoegt (het maakt niet uit wat voor soort) en maak je geen zorgen over de instellingen van de machine. Het maakt geen verschil. Oh, en wees niet bang om je kleren in dezelfde lading te doen – het komt helemaal goed. “Het virus zelf houdt niet van textiel”, legt ze uit. Opluchting. Gooi het daarna in de droger en boem, je bent klaar om te gaan.

Als het geen wasdag is (of je hebt geen zin om een was te draaien), kun je je masker ook met de hand wassen. Doe het in de gootsteen, giet er wat zeep op en was het minstens 20 seconden alsof je je handen wast.  Zorg ervoor dat je de zeep over het masker krijgt en wrijf erover om er zeker van te zijn dat je overal zeep hebt en dat het schoon is. Spoel het daarna af en laat het op een warme plek drogen tot je het weer kunt gebruiken.

Gebruik bij het wassen van jouw mondkapje geen wasverzachter of andere geurtjes zoals wasparfum, deze kunnen averechts werken als je jouw mond masker op hebt. Je kunt er benauwd van worden of uitslag krijgen. 

Maar hoe vaak moet ik mijn mondkapje wassen?

Nou, het is vaker dan je waarschijnlijk zou willen. Sorry! De experts  raden aan om jouw stoffen gezichtsbedekking  één keer per dag te wassen. Maar alleen als je het echt buiten hebt gedragen. Dus als je een paar stops moet maken, zou het prima moeten zijn om de hele dag hetzelfde masker te dragen. Als het nat of zichtbaar vuil is, is dat ook tijd voor een schoonmaakbeurt, zegt ze.

Als je je extra lui voelt …

Ik begrijp je. En daarom een hack die kan helpen: als je het mondkapje liever niet in de wasmachine stopt of met de handen wast, probeer dan je mondkapje in een papieren zak te stoppen en het minstens twee dagen op een warme plek te laten staan. “Het virus houdt niet van warme omstandigheden en gegevens suggereren dat twee dagen lang genoeg is om al het virus inactief te maken of te‘ doden ’”

Een paar tips: Zorg ervoor dat het masker helemaal droog is voordat je het in de tas doet, en gebruik een papieren zak, geen plastic. Houd er rekening mee dat deze reinigingsmethode goed werkt voor mensen die hun huis niet vaak verlaten of die meerdere maskers hebben om te dragen.

Nu we het er toch over hebben …

Koop meerdere maskers. Er zijn heel veel merken, kleine bedrijven en groot-verkopers die leuke, betaalbare maskers aanbieden. Als je in een paar investeert, kunt je veel afwisselen en het wassen minstens een paar dagen uitstellen. Of met de paperbag-truc uitproberen, zodat je altijd een schoon masker bij de hand hebt.

Picture of Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Picture of Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *