Hoe krijg je vergeelde en vergrijsde stoffen weer wit? - Plafonddroogrek.nl

Hoe krijg je vergeelde en vergrijsde stoffen weer wit?

Stoffen verliezen hun sneeuwwitheid en dit is een feit. Maar zo ver hoef jij het niet te laten komen- ontdek een paar manieren om witte maar vergeelde en vergrijsde stoffen te herstellen.

Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel.

Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen. Dit kan komen door de effecten van hard water, waspoederresten in de wasmachine of onzorgvuldig vijlen (geen scheiding van wit van donkere of gekleurde items). Daarom is regelmatig reinigen van je wasmachine een must. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in mijn andere blog hierover.

Gelukkig zijn er methoden om je favoriete beddengoed, tafelkleden of ondergoed te herstellen naar hun vroegere witheid. Een daarvan is het weken van stoffen voor het hoofdwas.

Witte sokken apart wassen. Opgehoopt stof en vuil kunnen ervoor zorgen dat de andere kleding die in de wasmachine wordt gewassen, grijs wordt. Voeg voor het wassen een eetlepel waterstofperoxide toe dat de sokken witter maakt.

witte sokken plafonddroogrek.nl
Thuismanieren om je witte was te weken

Voordat u de hoofdwas instelt, laat u de stoffen de hele nacht weken in  melk of in warm water met toevoeging van azijn. Je kunt ze ook in water met schoonmaak alcohol (96%) laten weken in verhoudingen één eetlepel alcohol per liter water.

Een andere methode is om het wasgoed in gekookt water te laten weken totdat het volledig is afgekoeld. Heet water lost de vettigheid en vuil op, wat ook bijdraagt aan het geel worden van stoffen.

Het zal je waarschijnlijk verbazen dat een geweldige spoeling voor vergeeld of grijs beddengoed een oplossing is van … aspirine. Gewone aspirine die u voor verkoudheid gebruikt, heeft ook blekende eigenschappen. Los in een kom met water of in bad enkele aspirientabletten op (twee tabletten per liter water). Vergeet niet om alleen witte, niet-gecoate tabletten te gebruiken, omdat een gekleurde coating vlekken op de stof kan veroorzaken. Week de lakens ongeveer een half uur en was ze vervolgens in de wasmachine.

vergeelde kussens_plafonddroogrek.nl
Hoe was je vergeelde en vergrijsde was in de wasmachine?
Chloorbleekmiddelen kunnen zeer effectief zijn, maar helaas van korte duur. Gebleekte stoffen met chloor worden, wanneer ze reageren met zweet of vet dat door het lichaam wordt afgescheiden, nog geler. Daarom is het de moeite waard om andere middelen hiervoor te gebruiken. Voeg voor het wassen een half glas zuiveringszout of borax toe met een reinigingsmiddel, bij voorkeur een gel (om te voorkomen dat poederdeeltjes achter blijven), bijvoorbeeld Fromil wit van Lidl, of een ander speciaal voor witte was vloeibare wasmiddel.  Giet vervolgens aan het begin van de spoelcyclus een half glas witte azijn (maak je geen zorgen, de sterke geur van azijn wordt uitgespoeld) of een half glas citroensap. Deze natuurlijke bleekmiddelen hebben ook een verzachtend effect, waardoor je geen wasverzachter meer nodig hebt. Voor de lekkere geur kun je natuurlijk 5ml wasparfum bij je was doen.
Recept voor eigen wit waspoeder

Wil je  een eigen wit maak waspoeder maken?  Dit heb je nodig:

een glas natriumcarbonaat, 
een glas natriumpercarbonaat,
een kopje borax.
Giet alle ingrediënten in de kom en meng goed.

Het poeder is perfect om vergeling en vergrijzing van witte dingen te voorkomen. Gebruik het echter niet op wol en zijde, omdat het kwetsbare stoffen kan beschadigen.

Fijne witte stoffen, zoals bijvoorbeeld elegant wit ondergoed, tafelkleden, gordijnen of zijden of wollen kleding, worden met de hand gewassen in lauw water met toevoeging van bakpoeder en grijze zeep.

Hoe droog je wit wasgoed het beste?

Droog wit wasgoed het beste in de zon. De zon verbleekt  op natuurlijke wijze de stof.  Kun je niet buiten je was drogen? Hang het in een zonnige ruimte aan een plafonddroogrek.

Droog niet in de droger!
De hoge temperatuur in de droogtrommel zorgt er echter voor dat de gele of grijze tint meer in de stoffen doordringt en dat het nog moeilijker wordt om ze witter te maken.

Hoe krijg jij vergeelde kleding weer wit? Of heb je andere tips? Plaats het hieronder bij reacties.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

2 reacties op “Hoe krijg je vergeelde en vergrijsde stoffen weer wit?”

  1. Ik ben het aan het gebruiken maar ik wil vragen of je ook wasbollen hebt voor in de droger want ik doe de wasparfum nu bij wasmiddel want wasverzachter bakje is kapot en die bollen kun je in droger doen met wasparfum erop? Gr ine

  2. plafonddroogrek

    De droogballen kun je idd met wat druppels wasverzachter in de droger doen. Ik doe dit altijd met handdoeken en Lavanda wasparfum. Dan ruiken ze weer heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *