Hoe gebruik je wasparfum het beste? - Plafonddroogrek.nl

Hoe gebruik je wasparfum het beste?

Wassen met wasparfum lijkt makkelijk en je verwacht ook dat jouw wasgoed goed en lekker gaat ruiken na het wassen. Maar hoe gebruik je het beste? Zijn alle wasmachines ook geschikt om met wasparfum te wassen? En wat als je na het wassen bijna niks tot helaamaal niks ruikt van het wasparfum?  Ik heb het een en ander uitgezocht en in deze blog beschreven. 

Hoe gebruik je wasparfum:

Zoals Didi het al in het filmpje laat zien, doe je 5 ml wasparfum in het wasverzachterbakje van je wasmachine. Meestal is dat het middelste bakje in de lade voor wasmiddelen, 5 ml is gelijk aan één dop van een 100 of 500 ml fles. Je kunt ook een maatbekertje gebruiken of een goede knijp in de fles.  Didi en ik gebruiken naast wasparfum natuurazijn, ong. 35 ml, dit maakt jouw kleding lekker zacht en is goed voor meer dingen dan alleen dat. Dit kun je lezen in mijn blog over wassen met azijn

Welke wasmachines zijn geschikt voor wasparfum:

Je zou denken dat je met elke wasmachine wasparfum kunt gebruiken, maar dit is helaas niet zo. Omdat ik al 5 jaar wasparfum gebruik en verkoop, heb ik ook met veel klanten gesprekken en e-mails gehad over het gebruik hiervan, net als hun ervaringen. 

Zo kwamen we er achter dat veel wasmachines zelf het aantal spoelbeurten regelt per programma. Sommige wasmachines hebben meer dan 2 spoelingen na het wassen. Heel goed voor je was, maar minder goed voor wasparfum. Wasparfum wordt bij de eerste spoelbeurt meegenomen in de trommel, maar als de wasmachine daarna nog eens of meerdere keren gaat spoelen, dan spoelt het ook de wasparfum weg. Het hoort dus met de laatste spoeling mee te gaan voor de lekkere geur. Hoe los je dat op? Je zou per programma moeten kijken, met een klokje er bij, wanneer de laatste spoelbeurt wordt gedaan en dan pas wasparfum bij doen. Heel gedoe eigenlijk. Maar dat is helaas de enige optie om wasparfum goed te kunnen ruiken op jouw kleding.

Wasmachines met zelf doseer systeem zijn het minst geschikt voor wasparfum, omdat je wasparfum moeilijk kan mengen. De ene geur is zwaarder en gaat op de bodem liggen, de andere gaat boven op drijven. Je zou dus voor elke wasbeurt het bak waar je wasparfum in doet, heel goed moeten schudden en goed moeten bepalen welke dosering het beste is.  Tenzij je kan instellen hoeveel vloeistof je wasmachine pakt, dan is het ideaal.;) Heel dubbel dus. 

Wasparfum was te zien op RTL 4 bij tv Wonen. hier wordt het ook nog eens uitgelegd hoe je het gebruikt. 

Zelf heb ik een wasmachine waar ik het aantal spoelbeurten kan regelen. Ideaal. Zo spoelt mijn wasmachine maar 1 keer de kleding na het wassen en ruikt het wasparfum daarna nog weken in mijn kast.  

Het is belangrijk dat je uitzoekt hoe jouw wasmachine wast, voordat je wasparfum wilt gaan gebruiken. Het zou zonde zijn als je het gaat gebruiken en er niets van ruikt na het wassen. 

LET OP BIJ AANKOOP VAN 500 ML WASPARFUM:

Mijn leverancier en ik krijgen de laatste tijd veel mailtjes binnen over “loszittende” tuitjes. Deze tuitjes zitten echter niet los, maar doordat de dop is vastgeseald aan de hals door middel van een sealringetje, is het even oppassen tijdens het opendraaien. De klant is nl. geneigd om deze los te trekken van de hals waardoor het tuitje wat omhoog komt of in de binnendop blijft zitten.
De ervaring leert namelijk dat klanten wat gemakzuchtig de fles opendraaien en zonder te kijken de fles uitschenken boven de wasmachine met als gevolg dat er ineens een scheut uitvliegt.
Wij hebben het uiteraard teruggekoppeld naar Italie, maar bij navraag blijkt dat hier helaas niets aan te doen is. De sealring is nodig vanwege de kindveilige sluiting en kan helaas niet weggelaten worden.
Ook is er navraag gedaan bij verschillende distributeurs in Europa en wij Nederland, blijken het enige land te zijn die deze “klachten” krijgt, vandaar dat ik dit ook liever nu deel zodat je thuis bij opendraaien van de fles rekening kan houden met dit probleem en altijd eerst je fles rechtop open draait en dan pas gaat schenken.

Met dit wasparfum proefpakket kun je alle 25 geuren ervaren, of heb jij al een favoriete geur? 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

14 reacties op “Hoe gebruik je wasparfum het beste?”

 1. Heidy van Zundert

  Goedemorgen, kun je de wasparfum in het bakje van de wasverzachter doen?
  Groet Heidy

 2. plafonddroogrek

  Hi Heidy,
  Je moet het wasparfum inderdaad in het wasverzachterbakje doen, eventueel met wat keukenazijn. Zo pakt de wasmachine het bij de spoeling mee.

 3. Beste plafonddroogrek.nl
  Allereerst super blij met al jouw tips! ga zeker ook die van laurierblad proberen.
  ik heb een vraag over wasparfum.
  Kan ik voor mijn moeder alvast een fles klaarzetten met de wasparfum en keukenazijn combi? zij kan niet meer goed zelf doseren op haar leeftijd, maar het wasverzachterbakje tot een streepje vullen mn een spuitfles lukt wel. en dan kan ze ook heerlijk genieten wan de geur.

 4. plafonddroogrek

  Hallo Pien,
  Fijn om te lezen dat je wat hebt aan mijn tips, erg blij mee. Je kunt alvast een combi maken van azijn en wasparfum alleen zal jouw moeder de fles voor elk gebruik heel goed moeten schudden. De parfums hebben elk een andere samenstelling waardoor de ene op de boden gaat liggen en andere op de azijn zal drijven. Dit is per wasparfum dus erg verschillend. Ook is het aan te raden dat je alles gelijk verdunt met azijn. Als de combi te lang staat, al de geur van wasparfum vervagen. Verhouding om te mengen voor 500 ml: 65ml wasparfum en 435ml natuurazijn. Dosering 40ml in het wasverzachterbakje.

 5. Hiiii
  Zojuist de strips en wasparfum besteld.
  Super benieuwd, maar e zijn ook toe aan een nieuwe machine.
  Kun je daar ook een advies in geven?
  Welke heb jij bijv? Grtzzz Miranda 🦋

 6. Hallo,
  Ik heb mijn Miele wasmachine meerdere keren op het heetste programma laten draaien met soda en reinigingstabletten. Alle rubbers schoongemaakt etc,
  Uiteindelijk tip opgevolgd om de wasparfum voor de laatste spoelbeurt toe te voegen. Jammer genoeg nog steeds geen resultaat, niet de lekkere geur in de was… zo ontzettend jammer, wat kan ik nog anders doen?

 7. plafonddroogrek

  Hallo Anika,

  Dat is heel vervelend, is de afvoerslang diep genoeg gedaan? En hoeveel keer spoelt jouw wasmachine? Weet dat sommige programma’s wel 4 keer spoelen en dan is het wasparfum uitgespoeld voordat de was klaar is. Misschien kun je het aantal spoelbeurten aanpassen?

 8. plafonddroogrek

  Dan snap ik het ook niet. Doe je het ook met natuurazijn? Of puur in het wasverzachter bakje?

 9. Hoi,

  Ik heb ook wasparfum gekocht en bij mij lijkt dit ook niet te werken. Ook merk ik dat in het wasbakje de parfum nog zit . Zal het wel werken als je mengt met wasverzachter of azijn?

 10. plafonddroogrek

  Hallo Ramona,
  Het wasparfum hoort bij de laatste spoelbeurt mee te gaan in de wasmachine. Als je het mengt met natuurazijn, zal het beter weggespoeld worden uit het wasverzachterbakje. Misschien helpt dit idd. Het ligt er ook aan hoeveel spoelbeurten jouw wasmachine heeft. Als je machine 3 x spoelt dan pakt het bij de eerste spoelbeurt het wasparfum, waardoor er extra 2 x gespoeld wordt en dan spoelt de machine ook grotendeels het wasparfum weg. Het is dus belangrijk dat de wasmachine echt bij de laatste spoelbeurt het wasparfum pakt.

 11. Ik heb nu een aeg met 3 spoelbeurten en ruik vrij weinig van wasparfum. Ik moet binnenkort een nieuwe wasmachine.aar welke heb jij dan? Dat je maar 1 spoelbeurt hebt? Want alle machines die ik bekijk is met meerdere spoelbeurten

 12. Kies voor een wasmachine waar je zelf de spoelbeurten per programma aan kunt passen. Zelf heb ik de Samsung eco bubble 7kg en was vaak met 2 spoelbeurten en ruik ik het wasparfum nog steeds heel erg goed. Wel voeg ik 35ml natuurazijn bij het wasparfum. Zo wordt deze goed uit het bakje gespoeld en blijft het niet kleven aan het bakje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *