Hoe maak je en houd je een strijkijzer schoon? - Plafonddroogrek.nl

Hoe maak je en houd je een strijkijzer schoon?

Velen van ons strijken bijna dagelijk en ook bijna alles,  ik strijk bijna nooit. Ja, soms maar dan  beroepsmatig in de stomerij als ik moet invallen, maar toch wordt ook mijn strijkijzer wel eens vies en moet ontkalkt worden. Maar hoe doe je dat het beste en met welk product? 

Verbrand strijkijzer – wat zijn de oorzaken?

Voordat je het strijkijzer gaat reinigen, moet je weten waar de kalk of het vuil zich bevindt.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vuil strijkijzer is verschroeid materiaal. Een moment van onoplettendheid of het kiezen van de verkeerde temperatuur voor de gestreken kleding is al voldoende. Een andere oorzaak van  het probleem kan het gebruik van hard water zijn. Controleer of de fabrikant het gebruik van gedemineraliseerd water aanbeveelt. Zelfs als dat niet het geval is, is het de moeite waard om gefilterd water in het apparaat te gieten, bijvoorbeeld door een filterkan. Of gekookt en afgekoeld water dat minimaal 24 uur in een afgesloten fles heeft gestaan.

Het strijkijzer moet ook van binnenuit worden schoongemaakt. Als je  regelmatig ontkalken negeert, kunnen er tijdens het strijken lelijke bruine strepen op kleding komen.

Hoe maak je het strijkijzer schoon?
Ongeacht de manier waarop je het strijkijzer schoonmaakt, vergeet niet van tevoren de stekker uit het stopcontact te halen.

Het strijkijzer met azijn schoonmaken
Koppel het licht verwarmde strijkijzer los van de stroomtoevoer. Bevochtig een katoenen doek met schoonmaakazijn en wrijf zachtjes over de warme zoolplaat van het strijkijzer. Herhaal dit totdat het zwarte neerslag volledig is verwijderd. Droog het strijkijzer ten slotte grondig af met een met water bevochtigde doek. Deze methode is veilig voor teflon- en keramische strijkijzers.

Zuiveringszout
Soda is geschikt voor het reinigen van apparatuur met een stalen voet – andere coatings kunnen beschadigd raken. Om een verbrand strijkijzer schoon te maken, doe je zuiveringszout op een vochtige doek en wrijf je daarmee de coating van het strijkijzer. Je kunt baking soda ook oplossen in water en het strijkijzer met deze pasta op de plaat wrijven. Hiervoor is een doek of een borstel met zachte haren geschikt.

Pasta gemaakt van backingsoda en azijn
Een pasta gemaakt van soda en azijn zal ook uitstekend werken in de strijd tegen hardnekkig vuil op het strijkijzer. Maar wees voorzichtig – een dergelijk mengsel mag niet worden gebruikt met een teflonzool.

Je kunt een pasta maken door backingsoda en azijn te mengen in een verhouding van 2: 1. Pas op bij het mengen: deze twee componenten reageren sterk met elkaar. Deze combinatie maakt veel schuim en kan het mengsel doen exploderen als een geschudde Coca-Cola. Doe voorzichtig de mengsel op de strijkzool, laat het minimaal 20 minuten er op zitten en veeg het dan af met een vochtige doek.

strijkijzer-reinigen-plafonddroogrek.nl

Tandpasta
Hoe maak je het strijkijzer schoon met tandpasta? Dankzij deze truck maak je het aluminium strijkijzer grondig schoon. Knijp hiervoor een beetje pasta op de ijzeren plaat, verdeel het met een doek of borstel met zachte haren en wrijf totdat het vuil is verwijderd. Reinig vervolgens het zool grondig met een vochtige doek. Zorg ervoor dat er geen pasta in de gaatjes achterblijft. Je kunt ze schoonmaken met wattenstaafjes.

Wit kaarsvet
Je kunt een verbrand ijzer ook schoonmaken met was van een witte kaars. Wrijf met de kaars over het licht verwarmde ijzer zodat er was op de voet komt. Verwijder vervolgens de was met een zachte doek. Verwarm het strijkijzer voor en gebruik het om de krant mee te strijken – het moet grijs papier zijn. De krant neemt de vettige laag van de kaars over van het strijkijzer. Er zijn ook strijkijzer stiften te koop, maar dat is ook op basis van kaarsvet en werkt hetzelfde voor veel meer geld. 

Pijnstiller
Verwarm het strijkijzer voor en koppel het los van het elektriciteitsnet. Zoek een pijnstiller die paracetamol bevat. Pak de tablet vast met een tang of pincet en wrijf erover met ronddraaiende bewegingen. Veeg het strijkijzer vervolgens grondig af met een vochtige doek.

Het strijken van de aluminiumfolie
Leg een stuk aluminiumfolie klaar – kreuk het lichtjes en spreid het uit op de strijkplank. Strijk er op met een middelhoog verwarmd strijkijzer (losgekoppeld van het lichtnet). Voor een beter effect kun je wat zout op de folie strooien. Deze methode is veilig voor alle soorten strijkijzers.

Tafelzout
Het is een veilige methode voor alle soorten strijkijzers. Strooi zout op krantenpapier of bakpapier. De laag moet ongeveer een millimeter dik zijn. Laat het hete strijkijzer over het zout glijden tot de schroei verdwenen is.

As
Het kan as zijn van een open haard, vuur of … van sigaretten. De inhoud van de asbak strijken klinkt niet erg aantrekkelijk, maar het werkt echt. Strooi de as op een doek en beweeg het warme strijkijzer er in een cirkelvormige beweging overheen.

Citroensap – voor lichte schroeiplekken
Deze methode is veilig voor alle soorten strijkijzers – ook keramiek en teflon. Wrijf het strijkijzer in met een in citroensap gedrenkte doek. Je kunt de badstof, rijkelijk bestrooid met citroen, ook “strijken” met een licht verwarmd strijkijzer.

Badstof strijken
Als je strijkijzer maar een beetje is verbrand, kan het helpen om alleen een badstof handdoek te strijken. De handdoek moet van katoen zijn en hoe dikker, hoe beter. Druk met een heet strijkijzer op de stof totdat de schroeiplekken verdwijnen. Dit is een goede manier om een strijkijzer met een keramische plaat schoon te maken – het is kwetsbaar en gevoelig voor mechanische schade, aan de andere kant heeft het een hard en glad oppervlak. De handdoek zal de plaat niet beschadigen en zal deze voorzichtig reinigen.

Hoe verzorgen je je strijkijzer ?  Hier volgen enkele tips:

Lees en volg de bedieningsinstructies
Elk apparaat is anders en kan verschillende onderhoudsvereisten hebben. Als de fabrikant schrijft dat het strijkijzer alleen mag worden schoongemaakt met een specifiek product, gebruik dan geen andere middelen, omdat je het apparaat kunt beschadigen.

Veeg de zool voor elk gebruik schoon
Voordat je het strijkijzer aanzet en begint te strijken, veeg de plaat af met een licht vochtige tissue of papieren handdoek. Zo verzamel  je het stof dat op het apparaat is opgekomen, waardoor het niet verbrandt of in het materiaal wordt gestreken.

Strijk door een doek
Als je niet zeker weet of de stof die je wilt strijken niet smelt als het strijkijzer heet is, strijk je het door een schone katoenen doek of door de strijkdoek van Leifheit. Verwarm het strijkijzer ook niet tot de hoogste temperatuur. Probeer eerst op een lage temperatuur te strijken en als het te laag is, verhoog dan geleidelijk het warmteniveau.

Maak een heet strijkijzer niet schoon
Het strijkijzer dat je schoonmaakt, moet soms een warme, maar vaak een  koele plaat hebben. Haal voor jouw eigen veiligheid ealtijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je het schoonmaakt. Als een bepaalde methode het wassen van jouw hete strijkzool vereist, draag dan altijd  ovenwanten of hitte bestendige handschoenen – deze beschermen jouw handen tegen brandwonden.

Gooi het water weg na het strijken
Als er na het strijken nog water in het waterreservoir zit, gooi dit dan weg. Zo voorkom je kalkaanslag in het strijkijzer en de groei van bacteriën. Gebruik het beste uitgekookt en afgekoeld water om te strijken.

Ontkalk het strijkijzer regelmatig
Regelmatig ontkalken van het strijkijzer is belangrijk voor de goede werking er van en om de kleding niet te beschadigen. Het strijkijzer moet elke maand of twee worden ontkalkt voordat er kalk uit de gaten begint te lopen.

Hete makkelijkste manier van ontkalken , dat ik ook gebruik is de manier van  Mieke van Slim Huishouden, je kent haar misschien ook wel van de huishouden op rolletjes  Facebookgroep.

  • Meng 1 kopje water met 1 kopje (schoonmaak) azijn en giet dit in je strijkijzer
  • Verwarm het strijkijzer en druk daarna een paar keer op de stoomknop
  • Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel ongeveer een uur inwerken
  • Laat je strijkijzer leeglopen en spoel verschillende keren na met schoon kraanwater

Maak de gaatjes schoon met een oorstokje
Veeg na elke schoonmaak beurt van het strijkijzer de stoomgaatjes schoon met een oorstokje. Je verwijdert vuil van binnenuit, maar ook het wasmiddel waarmee je de strijkzool hebt schoongemaakt.

Wrijf niet
Een staaldraad, mes, rijstborstel – scherpe voorwerpen kunnen krassen maken op het oppervlak van de zoolplaat. Dit geldt voor alle strijkijzers, inclusief staal. Een bekrast strijkijzer kan je kleding beschadigen, het wordt ook sneller vies.

Gebruik geen metaalreinigers!
Deze sterke reinigingsmiddelen kunnen het beschermende oppervlak van de zoolplaat beschadigen.

Cif, lotions en bleekmiddelen – zeker niet!
Badkamerreinigers en bleekmiddelen zijn te sterke middelen voor je strijkijzer. Ze kunnen het oppervlak heel erg beschadigen.

Ik kan me voorstellen dat dit best wat informatie is en dat je misschien aan 1 tip al genoeg hebt. Heb je nog helemaal geen idee welke het beste werkt? Probeer ze allemaal een keer en kies wat het fijnste voor jouw is. 

Heb je nog andere tips of gebruik je al een van de bovenstaande? Laat het weten in de opmerkingen, dan hebben andere er ook wat aan. 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *