Hoe was je dons? - Plafonddroogrek.nl

Hoe was je dons?

Hoe was je dons?

Het dons kan, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, worden gewassen en wordt dit zelfs aangeraden. Een donzen kledingstuk of dekbed absorbeert veel water tijdens het wassen , dus is het beste om het in een wasmachine met een grote trommel te doen. Eventuele beschadigingen en scheuren moeten van tevoren worden gerepareerd, zodat het niet leeg gaat tijdens het wassen.

dons veren

Vóór het juiste manier van wassen, moet het kledingstuk/dekbed worden voorbereid:

  • haal alle spullen uit alle zakken,
  • maak extra kledingstukken los, zoals een capuchon, kraag, opzetstukjes van verschillende soorten of een riem,
  • hardnekkig vuil moet worden verwijderd met een spons,  gedrenkt in een sopje van water met afwasmiddel,
  • maak klittenband en knopen los.

Was het dons altijd aan de linkerkant, ongeacht of je een handmatige methode kiest of het in de wasmachine doet. Als de kleding is gescheurd of als iets (bijvoorbeeld de ritssluiting) kapot is, repareer het voordat je het gaat wassen. Anders zal het helemaal leeg gaan (veren gaan heel je wasmachine door en verstoppen deze) en een kapot stuk wordt erger.

dons wassen op handwas
dons-weken-in-water-plafonddroogrek.nl
 Manier 1: op de hand wassen

Als je het donzen kledingstuk met de hand wilt wassen, dompel deze eerst onder in  lauw water en was het vervolgens  in ongeveer 40 graden met de toevoeging van een wasmiddel voor fijne of wol was. 

Kneed je dons kleding  lichtjes als een cake, draai of druk het niet te hard in elkaar. Dons is  erg moeilijk om het  uit te spoelen, dus zul je deze handeling  vaak moeten herhalen om vlekken bij opdrogen te voorkomen. Bij het drogen knijp je het water uit het kledingstuk (wring het niet uit om het niet te beschadigen) of draai het in de wasmachine op 800 toeren per minuut.

Manier 2: in de wasmachine wassen

Als je je donzen dekbed of kledingstuk in de wasmachine wilt wassen,  dat overigens wordt aanbevolen om veel redenen (bespaart tijd en moeite, betere reiniging resultaten en sneller drogen van kleding), doe je dit het beste binnenstebuiten gekeerd  met  alle ritsen dicht. Ook is het aan te raden om je donzen kleding niet met andere items te wassen. Het veiligste programma voor het reinigen van dit type dons is degene die is ontworpen om delicate stoffen te wassen bij een temperatuur die niet hoger is dan 40 graden. Dus een fijn of wol programma. Gebruik in dit geval ook hetzelfde type wasmiddel om het dons te wassen. Vermijd allerlei weekmakers of vlekverwijderaars, omdatdeze de veren kunnen beschadigen. De kleinere stukken kun je het beste in een grote waszak wassen. Mocht de jas stuk gaan, dan gaan de veren niet heel je machine verstoppen . Het is een goed idee om de spoeling op 2 keer te zetten, om doorzakken en vlekken bij opdrogen te voorkomen. Als laatste raad ik aan om het dons op 800 toeren te centrifugeren.

Drogen van  dons

Drogen van dons na het wassen is het beste in een elektrische droger die is ingesteld op een temperatuur niet hoger dan 60 graden, omdat bij hogere temperatuur  de veren kunnen  verbranden.  Je moet zeker een donzen kledingstuk niet op een hanger te laten drogen, omdat deze  zal uitrekken en zijn normale vorm zal verliezen. Als je niet beschikt over een elektrische droger, schud de kledingstuk of dekbed/kussen vaak op, op een vlakke ondergrond door de veren gelijkmatig te verdelen. Handmatig drogen van dons is een moeizaam proces en kan soms een een paar dagen duren. Het liefst kun je het op een warme dag in de zon doen. 

Alle donzen kledingstukken

Ik heb vooral over een dekbed of een kledingstuk gehad, maar deze tips kun je voor alle met dons gevulde dingen gebruiken.  Kijk wel altijd op het was etiket om zeker van te zijn of deze gewassen mag worden. Staat het wasbakje doorgestreept? Breng het naar een stomerij bij jou in de buurt, daar weten ze precies hoe ze het kledingstuk moeten behandelen.  

dekbed en kussens van dons

Heb je zelf tips of opmerkingen over deze blog? Reageer gerust via een reactie hieronder. 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

1 reactie op “Hoe was je dons?”

  1. Corrie Vrolijk

    ik doe er wasballetjes blij om het dons op de plek te houden.zodat het niet 1 prop word

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *