Hoe was je vitrage of gordijnen? - Plafonddroogrek.nl

Hoe was je vitrage of gordijnen?

Wassen van gordijnen en vitrages is niet omslachtig of tijdrovend als je eenmaal enkele belangrijke regels weet. Lees hier hoe je witte vitrages in de wasmachine wast om het materiaal niet te beschadigen en gordijnen wast zodat ze mooi blijven en niet krimpen.

Onze vitrages hebben geen gemakkelijk leven: stof, tabaksrook, roet en vet veroorzaken dat ze na verloop van tijd geel en lelijk worden. Witte vitrages worden ook geel als ze worden blootgesteld aan de zon. Om hun frisheid te herstellen zonder de delicate stof te beschadigen, moet je de juiste voorbereidingen treffen en de juiste wasprogramma kiezen.

gordijnen en vritrage wassen plafonddroogrek.nl
Vitrages wassen 

Je hoeft  niet bang te zijn  dat de vitrages beschadigen, ze kunnen best in een wasmachine gewassen worden. Je vouwt ze goed op, doe ze in een waszak of kussensloop en was ze de wasmachine, het beste op een fijne was programma op 40 graden. 

Heb je vitrages met grotere gaatjes en haken, pak de bovenkant van de vitrage bij elkaar en doe daar een washandje overheen en maak deze vast met een elastiekje. Zo blijven de haakjes er in en beschadigen ze je vitrage niet.

Vitrages uit de keuken en kamers waar sigaretten gerookt worden of heel veel stof is, moet je ze van tevoren even weken.  Liefst in natuurazijn met warm water. Als het water erg vuil is, ververs je het water met azijn en week je ze nog een half uurtje langer. Na het weken van de vitrages, kneed je ze uit, en kun je ze wassen zoals al genoemd.

Om ervoor te zorgen dat de vitrages niet snel vuil opnemen en lang hun vorm behouden, kun je het beste  wat zout toevoegen bij de laatste spoeling. Laat ze niet te hoog centrifugeren op maximaal 800 toeren. Daarna kun je ze het beste gelijk terug ophangen zodat ze lekker kunnen drogen. Zijn nog een beetje aan het druppelen? Leg een handdoek er onder. 

Witte vitrages die na een paar keer wassen hun kleur verliezen en geel worden, kun je  zachtjes kleuren in een aftreksel van thee, maar als ze je je sneeuwwit wilt behouden, is het de moeite waard om speciale vitragezout te kopen bij de drogist.

Gordijnen wassen

 Haal op een warme dag de gordijnen  van de gordijnrails. Klop ze buiten voorzichtig uit om ze van het ergste stof te ontdoen.

 Check de labels in de gordijnen en vitrages voor het juiste reinigingsprogramma. Gordijnen of vitrages waar een A, P of F op het label staat vermeld mogen alleen chemisch gereinigd worden; vouw deze op, doe ze in een grote plastic tas of vuilniszak en breng ze naar de stomerij. De overige gordijnen kun je thuis wassen. Maar hoe? 

Vouw per gordijn de bovenrand met haken bij elkaar. Doe hier een kussensloop of een washandje omheen en bindt deze stevig dicht met een postelastiek. Zo kun je de gordijnen  wassen zonder de haken eraf te hoeven halen en voorkom je tegelijkertijd dat de haken de stof beschadigen. Zijn de haakjes van plastic dan hoef je meestal niets om heen te doen. 

 Stop een of meer gordijnen in de wasmachine, en was deze in een niet te volle trommel op een lage temperatuur met relatief weinig fijnwasmiddel. Stel de centrifuge op de laagste stand in.

 Haal na de wasbeurt de kussensloop van je gordijnen, sla ze enigszins uit en hang ze nat weer op de rails, terwijl je ramen en deuren lekker open zet. Zo kunnen je gordijnen makkelijk en snel drogen en trekken de meeste kreukels er helemaal vanzelf uit. 

Ik snap dat je het lekker vindt dat je gordijnen weer lekker fris ruiken, maar gebruik toch niet te veel wasmiddel. Dan blijven je gordijnen langer mooi! Kies ook het liefst voor een wasmiddel voor fijne was en gebruik geen wasverzachter, maar natuurazijn met een paar druppels wasparfum. Diamante&Bamboo is een heerlijk luchtje er voor

Hoe vaak was je gordijnen en vitrages?

Het is aan te raden om je raambekleding niet al te vaak te wassen, vooral gordijnen zodat de stof zo lang mogelijk mooi blijft. Vitrages kun je het beste  1 keer per 3 maanden wassen  en gordijnen 1 keer per jaar.  Hoe vaak was jij je vitrages of gordijnen?

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *