Maak je eigen natuurlijke vlekkenverwijderaar - Plafonddroogrek.nl

Maak je eigen natuurlijke vlekkenverwijderaar

Oeps! 

Had je haast tijdens het eten van je lunch? Of misschien heb je per ongeluk gemorst terwijl je een wijntje dronk? Maak je geen zorgen – iedereen maakt wel eens vlekken tijdens een maaltijd, feestje of bank hangen. Het belangrijkste is om snel te handelen en de stof geen vlekken te laten absorberen – later is het veel moeilijker zijn om ze er uit te krijgen. 

Wees slimmer dan de vlekken en zet natuurlijke manieren in om klein vuil te bestrijden – lees deze blog en maak jouw eigen vlekkenverwijderaar voor kleding. Voor bijna elke vlek!

Vergeet niet om vlekken niet te hard af te vegen. Op deze manier kunt je de stof beschadigen of de substantie van de vlek kan klonterig worden. Blijf kalm en neem even de tijd om de juiste methode en het juiste product te kiezen, afhankelijk van het type vlek. 

Natuurlijke middelen om vlekken te verwijderen

Als je  geen tijd hebt om je eigen vlekkenverwijderaar te maken en je wilt hier en nu handelen? Hier onder is een lijst met bewezen natuurlijke producten die werken op verschillende soorten vlekken:

Azijn – kan alle vettige vervuiling aan, bijv. olie, boter en zelfs vet. Meng het met water in een verhouding van 1: 1, week een zachte doek in de oplossing en veeg het voorzichtig schoon.

Zout – een betrouwbare manier om vlekken van rode wijn of bieten te verwijderen. Bestrooi de vlek met zout en wrijf zachtjes met je vingers over de stof. Wanneer het zout van kleur verandert, schud je het af en herhaal je de procedure nog een keer.

Talkpoeder – meestal geassocieerd met baby’s, in feite is het ook een onvervangbaar mineraal tijdens het verwijderen van vlekken. Bestrooi de vuile stof er gelijkmatig mee en laat het 2-3 uur inwerken. Deze tijd zou voldoende moeten zijn voor de talk om de vlek te absorberen, je kunt het ook zachtjes borstelen, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel.

 

Citroen – kan wonderen verrichten bij het verwijderen van vlekken. Breng het aan in geval van licht vuil van roest, gras en in geval van verbranding door het strijkijzer. Pers het sap van een halve citroen uit, laat de spons erin weken en veeg de vlek voorzichtig af.

Maïszetmeel – niet erg populair, maar zeer effectieve natuurlijke vlekkenverwijderaar – vooral voor inkt- en wasvlekken. Gooi 2 eetlepels zetmeel in een kleine kom. Voeg geleidelijk water toe en meng langzaam tot een dikke pasta wordt. Leg het voorbereide mengsel op de vlek en laat 3-4 uur staan.

Zure melk (karnemelk)- heb je last van gele vlekken op witte stoffen? Zure melk kan ze gemakkelijk aan – het heeft natuurlijke whitening- en vlekverwijderingseigenschappen. Laat de stof er in weken voor 15-20 minuten  en was daarna zoals gewoonlijk.

Waterstofperoxide – te koop bij drogist. Het is uiterst effectief in het geval van vers bloed, rode wijn of vruchtensappen. Week de vlek in waterstofperoxide en laat 15 minuten staan. Spoel de stof vervolgens in koud water.

Eierdooier – in combinatie met water kan vooral effectief zijn voor koffievlekken. Meng de dooier met 2 eetlepels water in een kleine kom. Week de stof in de oplossing en laat 15 minuten staan. Spoelen met heet water.

Natuurlijke vlekkenverwijderaar – hoe maak je dat?

Denk je dat vlekken in kleding vaak of vaker voorkomen, is het handig om een universele natuurlijke vlekkenverwijderaar te maken die snel en gemakkelijk op verschillende soorten vlekken kan worden toegepast. Zet het op een gemakkelijk toegankelijke plaats neer en gebruik het zodra de vlek nog vers is.

Om een natuurlijke vlekkenverwijderaar te maken heb je nodig:

 • zuiveringszout
 • azijn
 • water
 • citroen
 • een beetje zout
 • lege spuitfles
natuurlijk vlekkenverwijderaar 2 maken

Stap voor stap voorbereiding:

 • Vul de spuitfles 3/4 met water 
 • Voeg een theelepel bakpoeder toe
 • Voeg een theelepel zout toe
 • Voeg het geperste sap van een kwart citroen toe
 • Voeg een eetlepel azijn toe
 • Goed mengen

Dit mengsel kun je op bijna alle vlekken gebruiken, mist de stof , waarop de vlekken zijn, kleurvast is. Spuit het op de vlek, laat het  even inwerken en was zoals gewoonlijk. Je zult zien dat de vlekken verdwijnen.   Heb je geen zin of tijd om deze te maken, de vlekkenverwijderaar van de Wibra is ook heel goed!  Deze gebruik ik zelf heel vaak. 

Heb jij zelf een goede tip als vlekkenverwijderaar? Plaats het gerust in de reacties. 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

3 reacties op “Maak je eigen natuurlijke vlekkenverwijderaar”

 1. Inderdaad Zout bij wijnvlekken. Dat is al een hele oude tip. Vroeger was men daar veel handiger in om vlekken op deze manieren te behandelen.

 2. In een restaurant heb ik weleens mijn servet in een glas witte wijn gedoopt! Ik weet niet meer bij wat voor soort vlek, maar het verdween wel. Interessant om deze “huis-tuin-en-keuken” middeltjes te lezen, Gosia!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *