Hoe was je beddengoed het beste? - Plafonddroogrek.nl

Hoe was je beddengoed het beste?

Het wassen van het beddengoed lijkt een simpele taak, maar velen van ons weten nog steeds niet of we het goed doen. Hoe was je beddengoed in de wasmachine om het niet te vernietigen en zijn perfecte zachtheid, kleur en duurzaamheid te behouden? Hieronder een paar tips.

bedlinnen_plafonddroogrek.nl

Hoe vaak was je het beddengoed?
Maar laten we beginnen met een kwestie die heel belangrijk is en vaak wordt verwaarloosd – hoe vaak moet je jouw beddengoed wassen? Dit is een zeer individuele kwestie, maar specialisten adviseren regelmatig, vaak wassen van beddengoed – zelfs elke week. Dit komt vooral door het feit dat zich in de kussenslopen grote hoeveelheden huisstofmijt ophopen die een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Is het mogelijk om beddengoed zo vaak te wassen? Het is absoluut noodzakelijk voor mensen met allergieën – zij lijden het meest  als ze in ongunstige omstandigheden slapen. Verder moet je dit probleem echter aan je  eigen comfort overlaten en ervoor zorgen dat ten minste in de zomer, wanneer het drogen van de hoezen niet moeilijk is, maar met een plafonddroogrek kun je ook in de winter maanden goed je beddengoed laten drogen.

Beddengoed wassen afhankelijk van het materiaal
Hoe was je beddengoed het beste in een wasmachine? Welk was programma kies je? Hoeveel graden stellen je in? Er is geen duidelijk antwoord op deze vragen, want alles hangt af van het materiaal waaruit de kussen en dekbed slopen zijn gemaakt. Welke soorten beddengoed zijn er eigenlijk?

Katoenen beddengoed wassen – als het puur katoen is, kun je het met succes wassen op 60 ° C. Wit beddengoed? Indien nodig kun je onbedrukte katoenen kussenslopen zelfs op 90 ° C  gewassen – hierdoor kan de witmaker van de wasmiddel goed zijn werk doen. 

Satijnen lakens wassen – voor het wassen van satijnen lakens, is het het beste om het op een fijne was programma 40 ° C te kiezen. Na het drogen mag je deze  op maximaal 150 ° C  strijken.

Flanellen beddengoed  wassen – voor dergelijk beddengoed heb je een lage temperatuur van   40 ° C nodig,  liefst een wol was programma, milde reinigingsmiddelen die de prints niet laten vervagen, en een extra scheut natuurazijn  waardoor  de textuur aangenaam aanvoelt.

Damast lakens wassen – dergelijke kussenslopen zijn mooi en zeer praktisch, omdat ze zelfs op 90 ° C kunnen worden gewassen! En zonder het risico om kleur te verliezen of het materiaal te beschadigen.

Schorsbeddengoed wassen – dergelijke kussenslopen verdragen meestal temperaturen van 40-60 ° C. Vanwege hun specifieke textuur hoeven ze niet te worden gestreken.

Fleece beddengoed te wassen – dit beddengoed, hoewel warm en aangenaam om aan te raken, is niet praktisch. Het moet op 30 ° C gewassen worden, wat misschien niet voldoende is om mijten en ziektekiemen te verwijderen.

Tip: De leukste beddengoed koop je bij www.all4kidsshop.nl

Beddengoed te wassen – extra tips
Hoewel het wassen van beddengoed van verschillende materialen verschillende instellingen vereist, zijn er enkele basisregels voor alle soorten beddengoed:

Wassen van het beddengoed aan de linkerkant vermindert het risico op vervagende kussenslopen. Was niet te veel in één keer, dat voorkomt kreuken van je beddengoed. Schud je beddengoed goed uit voor dat je het op gaat hangen, als ze droog zijn hoef je ze alleen nog maar op te vouwen en in de kast te doen. 
De wastemperatuur voor allergievrij beddengoed moet zo hoog mogelijk zijn, dus het is de moeite waard om kussenslopen van duurzame materialen te kiezen.
Nieuw beddengoed moet voor gebruik altijd worden gewassen. Dankzij dit verwijderen we niet alleen bacteriën en productieresten, maar ook de specifieke geur van nieuwe stoffen.
Controleer altijd de labelmarkeringen voordat je beddengoed wast – dit zijn waardevolle tips voordat je programma’s in de wasmachine instelt. Wil je dat je beddengoed lang lekker blijft ruiken? Gebruik wasparfum voor de was. Lees ook mijn andere blog hier over. 

Hoe was je een dekbed in de wasmachine? 

Wassen van beddengoed gaat niet alleen over de netheid van kussenslopen. Hoe je  synthetische dekbed in een wasmachine te moet wassen?  Het is voldoende om het elke 4-5 maanden schoon te maken, op voorwaarde dat je ook zorgt voor regelmatige ventilatie. Het programma en de was instructies staan op het etiket –  volg deze strikt als we het dekbed niet willen vernietigen.

Heb jij nog tips of opmerkingen over het wassen van je beddengoed? Je mag het gerust in de reacties plaatsen. Andere blogs van mij lezen? Klik hier.

 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *