Is een heet wasje draaien nodig? - Plafonddroogrek.nl

Is een heet wasje draaien nodig?

Je wasmachine reinigen – had jij er al eens van gehoord? Het wordt aangeraden om de was te doen op 30 of 40 graden, goed voor het milieu en voor de energierekening. Het nadeel van wassen op een lage temperatuur is dat er zeep- en vet resten achterblijven in je wasmachine. Deze lossen bij een lage temperatuur niet goed op, waardoor je wasmachine muf gaat ruiken, en die muffe geur uiteindelijk ook in je was gaat zitten.

Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: af en toe op 90 graden wassen om je wasmachine schoon te maken. De meeste mensen hebben geen was die je zo heet moet wassen, maar als je gelijk je wasmachine een goede schoonmaakbeurt geeft, sla je twee vliegen in één klap.

Gebruik natuurazijn in het bakje waar je normaal gesproken het wasmiddel in giet, dan wordt je wasmachine meteen goed ontkalkt. Een goed schepje soda in de trommel erbij zorgt ervoor dat ook de vervelende geurtjes verdwijnen uit je wasmachine. Natuurazijn en backing soda zijn heel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, en goedkoop bovendien.

Om je wasmachine na het schoonmaken langer schoon te houden kan je erop letten dat je niet teveel wasmiddel gebruikt.  Binnenkort daar meer over.  Dit is niet alleen slecht voor je portemonnee, resten wasmiddel zorgen er ook voor dat vuil sneller blijft ‘plakken’ in de wasmachine. Als je ongeveer één keer per 15 wasbeurten (ongeveer 1 keer per maand) je machine schoonmaakt, ruikt je was altijd fris.

natuurazijn en soda
In drie stappen je wasmachine reinigen:
 • Nodig: afwasmiddel, natuurazijn (1/2 liter), backing soda (handvol), afwasborstel, keukenrol.
 • Tijd: 10 minuten + het wasprogramma
 1. Maak de binnenkant van de deur van je wasmachine schoon. Let vooral op de binnenkant van de rubberen rand, hier kan enorm veel vuil tussen blijven zitten. Verroeste haarclips, muntjes, dingen waarvan je echt niet wilt weten wat het is… Dit kan je het beste met papier doen, bijvoorbeeld een stevige prop keukenrol.
 2. Maak het zeepbakje schoon met heet water en afwasmiddel. Haal ook een doekje (met afwasmiddel) over de plaats waar het bakje gezeten heeft. Als je een handstoomreiniger hebt gaat dit nog makkelijker.  Als het bakje veel moeilijke hoekjes heeft kan je deze later nog in de afwasmachine doen.
 3. Het reinigen van je wasmachine is gedaan. Je hoeft nu alleen nog maar de wasmachine een kort programma op 90 graden te laten draaien, met backing soda in de trommel en azijn in het zeepbakje. Je mag best veel azijn gebruiken, een halve liter is niet te veel. Haal nog even een doekje over de bovenkant en de buitenkant van de machine en schoon is je wasmachine.

Wil je echt 2 vliegen in 1 keer slaan? Was gelijk al je keukendoekjes, theedoeken, vaatdoeken en je mop mee met deze was. Dan is je wasmachine schoon en ook de meest vieze dingen in huis. Ik was tussendoor ook mijn handdoeken op 90 graden, zodat ze weer lekker zacht en bacterie-vrij zijn. 

Hang daarna alles uit op een van mijn plafond droogrekken en je hebt een glaasje wijn verdiend voor je harde werk 😉

Didi van Bergen heeft  super leuke blogs over schoonmaken en de was doen. In deze video legt ze super goed uit hoe je je wasmachine schoon houdt en ook nog je kleding heerlijk laat ruiken. Abonneer je op haar video’s zodat je geen van haar nieuwe tips mist. 

Hoe vaak maak jij je wasmachine schoon? En hoe? 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

3 reacties op “Is een heet wasje draaien nodig?”

 1. Hoi, ik heb een hooglaadwasmachine. Ik ken helaas niet op 90 graden wassen
  Is wassen op 60 graden een alternatief?

  Goede tips

 2. plafonddroogrek

  Hallo Astrid,
  Zo hoog mogelijk temperatuur wordt aangeraden, dus als dat 60 graden is, is dat ook prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *