6 toepassingen van azijn tijdens het wassen - Plafonddroogrek.nl

6 toepassingen van azijn tijdens het wassen

Kun je je kleding wassen zonder veel geld uit te geven aan dure reiniging producten? Het antwoord is JA!

Ieder van ons heeft thuis het product dat helpt om vlekken te verwijderen, kleding te verzachten en onaangename geurtjes weg te nemen. Weet je wat het is? Het is niets anders dan … witte, natuurazijn. Witte azijn heeft veel toepassingen, het is milieuvriendelijk en vooral goedkoop! Als het nog geen onderdeel is van jouw wasrutine, is het tijd voor de verandering.

Hieronder vind je een lijst met toepassingen van dit “magische product”.
Probeer het en je zult ontdekken wat dit product kan, dat in de meeste gevallen gebruikt wordt om mee te koken.

# 1 Het verwijdert lastige vlekken
Vaak weet je niet wat voor vlekken in je kleding zitten. Witte azijn kan toegepast worden op overgrote meerderheid van hen.
Spray de vlekken met azijn en laat het gedurende 10-15 minuten inwerken. Milde vlekken kunnen worden geweekt in een mengsel van azijn en lauw water in een verhouding van 1: 2.
Na het wassen zullen de vlekken verdwenen zijn.

Om er zeker van te zijn welke stof welke behandeling nodig heeft lees je hier.

vlekken verwijderen met azijn
azijn bleekt je was

# 2 Het bleekt
Azijn is ook geweldig voor het wassen van witte kleding. Je kunt het gebruiken tijdens gewone wasbeurten of om hardnekkige vlekken te verwijderen. Dit werkt echter bij een wasprogramma van af 60gr. Voeg gewoon 250 ml azijn toe aan je was.

Het helpt je ook om hardnekkige okselvlekken kwijt te raken – week witte kleding in een mengsel van warm water en azijn in 1: 4 verhouding en spoel je kleding vervolgens af met schoon water.

# 3 Het verzacht stoffen
Azijn ontbindt de resten van wasmiddelen en maakt de stoffen zacht – vooral handdoeken. Voeg een scheut natuurazijn toe in plaats van wasverzachter en het zorgt ervoor dat de kleding langer zacht blijft.

# 4 Het verwijdert onaangename geurtjes
Sommige geuren, vooral in sportkleding, zijn moeilijk te verwijderen. In dit geval zal azijn toegevoegd aan het wasgoed, dat ongewenste bacteriën doodt, perfect zijn. Lelijke geuren zullen verdwijnen, alleen al als je een glas azijn toevoegt aan je wasgoed. Gewoon in de trommel naast jouw wasmiddel.

al mijn was
# 5 Het Behoudt de kleur van kleding Regelmatig wassen kan jouw broek of donkere kleding laten vervagen. Een glas azijn toegevoegd aan de eerste was cyclus (koud voorwas) zorgt ervoor dat de kleding zijn kleur behoudt en niet vervaagt. Je kunt ook kleding weken in een mengsel van koud water en azijn, als je bang bent dat de kleur zou kunnen uitlopen tijdens het wassen. Het is de moeite waard om deze truc te gebruiken, vooral voor zwarte kleding en jeans. Zo hou je je kleding ook langer mooi.

# 6 Het reinigt de wasmachine
Soms moet de wasmachine worden gereinigd (lees in deze blog hoe precies) om de onaangename geuren en wasluis te verwijderen. Giet een glas azijn samen met  3 eetlepels backing soda in de wasmachine en zet de wasmachine aan op een heet programma (liefst 90gr). Na deze behandeling zal je wasmachine weer als nieuw zijn!

De onaangename geur van azijn verdwijnt na het drogen van de kleding, dus maak je er geen zorgen over. Maar met een paar druppels van Wasparfum , ruikt je was extra heerlijk.

reinigen van wasmachine met azijn

Met zoveel voordelen die dit magische spul met zich meebrengt, is het de moeite waard het gebruik ervan te overwegen.
Het werkt echt!

Vind je het een handige blog? Of heb je misschien zelf tips hierover?

Plaats een reactie hieronder of praat mee in het besloten Facebook groep : Tips en vragen over de was.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

4 reacties op “6 toepassingen van azijn tijdens het wassen”

  1. Patricia Berenschot

    Dank je wel Gosia voor de lieve attentie die ik ontvangen heb bij mijn bestelling. De wasparfum is top! En de opbergbakjes voor de flessen zijn té leuk! Heb bijna alle geuren..verslaafd dus!!! Ook doe ik bijna altijd azijn bij mijn was. Bij de donkere was tevens in een doseerdop in de trommel en ook nog in het wasverzachterbakje mét wasparfum. Hoeveelheid wasmiddel voor de donkere was kan uiteraard gehalveerd worden. En dan..als de was klaar is….verrukkelijk!!! Echt genieten als ik het wasgoed uit mijn machine haal en buiten ophang.
    Liefs, Patricia

  2. Gewone azijn niet gebruiken voor de wasmachine, mijn wasmachine is daardoor gaan lekken en moest ik een nieuwe aanschaffen. Alleen schoonmaakazijn. Maar lees de gebruiksaanwijzing van uw eigen wasmachine daar staat alles vermeld betreffende het schoonmaken van uw wasmachine.

  3. plafonddroogrek

    Het is juist andersom, schoonmaak azijn is heel slecht voor je wasmachine, vooral voor de rubbers en aluminium onderdelen er in. Keuken azijn, max. 4% is het beste te gebruiken zonder enige nadeel voor de machine en heel goed voor de kleding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *