Kleding ophangen of opvouwen? - Plafonddroogrek.nl

Kleding ophangen of opvouwen?

Als je schoon gewassen kleding in je kast doet, kun je dit op twee manieren doen: vouwen of hangen.

Ik heb zelf een sterke voorkeur voor hángen. Dat vereist namelijk geen vouw vaardigheden. Want als je iets niet netjes opvouwt, dan kreukt het! En het staat slordig in je kast. Bij hangen heb ik het idee dat alles langer mooi blijft in de kast. Er kan minder fout gaan. Bovendien heb ik bij hangende kleding meer overzicht. Ik kan in één oogopslag zien wat mijn opties zijn. En het scheelt tijd.

Tegelijkertijd is er ook wel wat te zeggen voor vóuwen. Sterker nog: sommige kledingstukken kun je maar beter vouwen, want dan blijven ze mooier.

Vouwen of hangen? Kijk naar het materiaal!

Afgezien van je persoonlijke voorkeur moet je dus ook kijken naar het materiaal van het kledingstuk. Kleding van rekbare stof kun je bijvoorbeeld het beste opvouwen en in de kast leggen. Als je rekbare kleding ophangt loop je namelijk het risico dat het gaat uitrekken. Denk aan gebreide truien, gebreide vestjes etc. Dan worden het van die hobbezakken. 

Katoenen en linnen kleding heeft juist de neiging om snel te kreuken, dus dat kun je beter ophangen.

vouw-hang-lijst-plafonddroogrek.n
Hier een gratis printable met een overzicht welke kledingstukken je het beste kunt vouwen dan wel ophangen!
Vouwen: hoe doe je dat?

Oké, je bent dus gedoemd om sommige kledingstukken te vouwen. Hoe doe je dat op een manier dat het kledingstuk niet kreukt en mooi blijft? En zodat je mooie stapeltjes in je kast krijgt? In de serie The Big Bang Theory zie je regelmatig het karakter van Sheldon Cooper kleding opvouwen. En hij gebruikt daar een handig dingetje voor. Het heet een vouw plankje en je koopt het binnenkort hier in de webshop. 

Ik heb een keer een blog geschreven hoe je het beste shirts kunt vouwen en vooral de laatste tip is bij mijn man en kinderen erg populair 🙂

Oprollen in plaats van vouwen

Je kunt sommige kledingstukken ook oprollen in plaats van vouwen. Dit kan alleen met dingen die niet kreuken. Denk aan sokken, panty’s, ondergoed, en sommige truien en t-shirts. Het voordeel van oprollen is dat het minder plek in neemt in je kast.

marie-kondo-vouwen
Horizontaal of verticaal neerleggen?

Als je kleding opbergt in lades kun je er voor kiezen om alles er verticaal in te leggen. Dus niet plat in de la, maar ‘rechtop’. Net als boeken in je boekenkast! Extra voordeel is dan je in één oogopslag kunt zien wat de opties zijn. Dat word ook wel de Marie Kondo manier genoemd. Bij mij zijn sokken en ondergoed zo opgevouwen. 

Conclusie over was vouwen of hangen

Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Ik hang het liefst alle boven stukken op. Het scheelt me niet alleen tijd, omdat ik niet hoef te vouwen, de kasten blijven dan ook langer netjes hier.

Hoe heb jij je kleding  in de kast het liefst: opgevouwen of opgehangen?

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

3 reacties op “Kleding ophangen of opvouwen?”

  1. Ik hang eigenlijk alleen colbertjes, overhemden, blouses en pantalons. De rest vouw ik allemaal op dus ook de spijkerbroeken. Gelukkig gaat netjes opvouwen mij heel goed af.

  2. hahah geweldig met dat filmpje van Sheldon er tussen!
    Het hangt helemaal van het materiaal af. Jasjes en bloesjes hangen. Maar broeken en t-shirts gaan hier gewoon gevouwen de kast in hoor.
    Dat hele Marie Kondo gebeuren is misschien nog wel eens leuk om op een verveelde zondag uit te proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *