Hoe red ik gekrompen kleding? - Plafonddroogrek.nl

Hoe red ik gekrompen kleding?

Als het te laat is en je gekrompen kleding ziet er na het wassen eruit als een kostuum voor een huiself, kun je nog steeds proberen ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke grootte. Er zijn verschillende manieren om je kleding te herstellen.

De belangrijkste reden voor het krimpen van kleding bij het wassen is het niet lezen van was labels in kleding .  De juiste wastemperatuur is de eerste stap om het fenomeen van gekrompen kleding te voorkomen.

Met onderstaande methoden kun je gekrompen kleding herstellen bij het wassen naar hun vorige vorm. Helaas is dit niet altijd succesvol, dus onthoud dat preventie de beste manier is – controleer altijd het was label op kleding voordat je kleding in de was doet.

1.  Wasverzachter

Giet een liter lauw water in een kom. Voeg een glas wasverzachter toe. Dompel de gekrompen kleding er in en laat het 24 uur weken. Spoel vervolgens je kledingstuk onder stromend koud water. Niet wringen. Hang het aan een hangertje in de douche op om te drogen.

wasverzachter_plafonddroogrek.nl
2. Kindershampoo en conditioner  

Dankzij de samenstelling van de kindershampoo is het een geweldig redmiddel voor delicate materialen die in de was zijn gekrompen. Je kunt ook een beetje kinder haarconditioner toevoegen.

Doe een kwart kopje haar shampoo en drie eetlepels conditioner in een kom met heet water. Laat de kleding 12 uur in deze oplossing weken. Leg het daarna op een handdoek en rek het voorzichtig uit naar de originele maat. Knijp het overtollige water eruit en hang het kledingstuk op om te drogen.

3. Conditioner 
Als je geen babyshampoo hebt, kun je ook conditioner gebruiken voor je gekrompen kleding.

Meng een kwart kopje conditioner in een kom met warm water. Week kleding er ongeveer twintig minuten in. Als de kleding van wol is gemaakt, kun je een kwart kopje azijn toevoegen voor een beter effect. Spreid de kleding vervolgens uit op een handdoek en rek deze voorzichtig uit. Wanneer het zijn oorspronkelijke grootte terugkrijgt, knijp je het overtollige water eruit en hang het op om te drogen.

4. Backingsoda en natuurazijn

Deze twee veelzijdige producten zijn ook betrouwbaar als het gaat om het herstellen van gekrompen kleding. Los twee eetlepels backingsoda op in een kom met warm water. Doe de gekrompen kleding er in en rek ze voorzichtig uit in water. Laat ze een uur in de kom weken. Voeg vervolgens in een aparte kom met water een glas azijn toe. Spoel kleding in deze oplossing. Knijp het overtollige water eruit en hang het op om te drogen.

natuurazijn en soda
Tips om verschillende soorten stof te behandelen:

Katoen – is het gemakkelijkste materiaal voor “krimpen”. Al het bovenstaande moet werken op katoenen kleding die tijdens het wassen is gekrompen.

Kasjmier, wol en andere stoffen van dierlijke oorsprong – hier kan het herstellen naar de voormalige vorm van gekrompen kleding misschien wat moeilijker zijn, maar nog steeds mogelijk. De belangrijkste ingrediënten hier zijn azijn en het uitrekken van de kleding terwijl deze in water wordt geweekt.

Synthetische stoffen – de bovenstaande methoden werken prima op kunstmatige stoffen (zoals polyester of rayon), maar pas op dat je het niet overdrijft met stretchen.

Denim – dit materiaal vereist een iets andere aanpak. Trek je spijkerbroek aan en stap ongeveer een kwartier in het bad met lauw water (of onder de douche). Dep het daarna met een handdoek droog zodat de broek niet druppelt, loop er nog ongeveer een uur nat in totdat de goede vorm weer herstelt is. 

Ik hoop dat de bovengenoemde tips je kunnen helpen als je kleding gekrompen is. Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Schrijf ze gerust hieronder. 

Vlekken in je kleding? Lees deze blog : Hoe verwijder ik vlekken  uit bepaalde stof.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

5 reacties op “Hoe red ik gekrompen kleding?”

  1. Super deze ga ik zeker onthouden. Het gebeurd zelden, maar ik heb wel eens per ongeluk een trui meegewassen die daar niet tussen had moeten zitten.

  2. Serieus?? Als ik dit geweten had…. Een paar jaar terug heb ik per ongelijk een kledingstuk in de droger gegooid en tja…. Die kon uiteindelijk niemand meer aan ????
    Ik ga je link opslaan. Voor het geval dat….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *