Moet je alles wassen bij schurft? - Plafonddroogrek.nl

Moet je alles wassen bij schurft?

Help schurft! 

Laatst kwam mijn dochter thuis met de mededeling dat ze schurft heeft opgelopen. Via via bij vrienden. Ze slaapt regelmatig bij vriendinnen na feestjes of chillavonden.

Eerst dacht ik, HELP wat nu? Moet ik alles, maar dan ook alles wassen nu?
Gelukkig hoeft dat niet!

Schurft zijn beestjes die vooral in je bed kunnen komen zitten en ze graven zich in, in de dunste huid op je lichaam. Rug, lies, binnenkant van je armen, nek en hals vinden ze het fijnst. Ze graven een soort van tunneltjes en daardoor ontstaat huidirritatie. De eerste klachten zie je pas na 2 tot 3 weken. De meeste mensen hebben in augustus – september mee te maken, omdat ze het vaak op vakantie oplopen.

We kregen allemaal een crème die we na het douchen en voor het slapen gaan in moesten smeren en minimaal 8 uur in moesten laten werken. Dus in de avond moest eerst alles in de was op minimaal 60 graden en dan pas weer schoon op.

Meer lezen schurft is en hoe het ontstaat? Hier meer info.

Wat moet je echt wassen bij schurft?
Alle kleding moet gewassen worden die in de 3 dagen voor en tijdens de behandeling direct op de huid gedragen is: onder kleding, pyjama, overhemd/blouse, broek/rok, sjaal, handschoenen, sloffen en dergelijke. Hetzelfde geldt voor beddengoed – dekbedovertrekken, (hoes)lakens en kussenslopen – en handdoeken die je in de 3 dagen voorafgaand aan en tijdens de behandeling hebt gebruikt. 
 
Hoe behandel je dingen die je niet kunt wassen?
Wasbaar textiel moet u minimaal 10 minuten wassen op tenminste 50 °C. Moeilijk of niet wasbaar textiel en spullen (pantoffels, knuffels) moet u bij voorkeur opbergen in een afgesloten plastic zak, of uithangen gedurende minimaal 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20°C). Bron: www.rivm.nl/schurf
 
Matras en het kussen hoeven niet gereinigd te worden. Laat wel de matras en kussen overdag onopgemaakt tot voor het slapen gaan. Draai de matras om als dat kan, kan het niet kun je het stofzuigen om er zeker van te zijn dat deze schoon is…
 
Hoe lang de mijt overleeft is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. In het algemeen leven de mijten niet langer dan drie dagen bij kamertemperatuur (18-20°C). Jonge mijten kunnen het wel een week overleven. Na het gebruik van de crème zijn ze dood op de huid en als je alles wast van de afgelopen 3 dagen, zit je wel goed.
schurft-behandeling
Bron:www.rivm.nl/schurf

Veel mensen schamen zich wanneer ze te horen krijgen dat ze schurft hebben opgelopen. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het oplopen van schurft komt bijvoorbeeld niet door een gebrek aan hygiëne. Toch is het verstandig om niet aan iedereen in je omgeving te vertellen dat je schurft hebt gehad. De ervaring leert dat veel mensen dan jeuk gaan voelen en bang zijn dat ze het ook opgelopen hebben, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Alleen bij direct huidcontact of als je langer dan een uur close bij elkaar hebt gezeten, kun je het overdragen. 

Ik had dus best veel was die dagen, maar gelukkig kon ik het allemaal kwijt op onze Plafonddroogrekken en kon ook dingen in de droger doen. Ik weet echt niet hoe ik het anders zou moeten doen, want buiten drogen kan helaas niet bij mij. 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

26 reacties op “Moet je alles wassen bij schurft?”

 1. Ik vroeg me af of de jeuk even kan blijven duren als ze het jouw gezecht hebben want ze hebben me opgebeld met de medelijden (dat er schurft is ondekt)
  Vanaf dan is de jeuk begonnen maar voel het nog steeds dag 2. Is dat normaal of moet ik me dan zorgen maken heb me 2 keer al ingesmeerd volledig

 2. Als ik mijn kleren in een plastic zakje doen en dicht maken, hoeveel dagen moet ik ze laten blijven, zodat ik ze weer gebruiken zonder wassen

 3. plafonddroogrek

  Je kunt alles 3 dagen in een afgesloten zak doen, voordat alle beestjes dood zijn. Daarna goed uitschudden, liefst buiten.

 4. plafonddroogrek

  Je kunt beter je zelf eerst insmeren, en dan alles wassen en schoonmaken. Meestal moet je jezelf voor de nacht insmeren en in de ochtend afdouchen.

 5. Ik heb al twee dagen Frondline (permethril) kleding spray gespoten op de bank we hebben namelijk een hondje dat vaak bij mij op de bank ligt .de mandjes heb ik in een zak gestopt voor 3 dagen om erna te wassen .
  Mijzelf en partner hebben een zalf gesmeerd .
  Heb alles wat gewassen kon worden op 60 gedaan . Wat niet op 60 kan in zakken gedaan voor 3 dagen . Is er dan nog kans op herbestemming ?

 6. plafonddroogrek

  Hi Myriam, Goed bezig! Als het goed is, moet het nu wel weg zijn.
  (voor medische vragen kun je het beste je huisarts benaderen)

 7. plafonddroogrek

  Als je de bodywarmer kan en mag wassen, dat beter doen. In een zak hoef je alleen dingen in te doen die niet gewassen mogen worden.

 8. Ik moet een (preventieve) schurftbehandeling doen omdat ik voor langere tijd in contact ben geweest die het nu bleek te hebben. Nu heb ik net 2 dagen geleden veel wasjes gedraaid en deze gisteren opgeruimd en in de kast gelegd. Kan deze kleding nu besmet zijn? En moet ik nu mijn hele kledingkast in zakken stoppen? Ik kan dit nergens in de richtlijnen vinden!

  Ik heb eigenlijk niet echt kleding dat op 60graden gewassen kan worden. Is er nu kans dat ik mijzelf ga herbesmetten met deze gewassen kleding?

 9. plafonddroogrek

  Hi Ilse,
  De richtlijnen zijn eigenlijk voor kleding die op de huid gedragen wordt en waar je vaak op zit of ligt. Als de kleding al langere tijd in de kast hangt gaan de beestjes na paar dagen dood en kun je niet weer besmet worden. En kleding dat op 40 graden gewassen kan worden, kun je gerust ook op 60 graden wassen. Gebeurt echt niks mee. Als het maar geen wol of dergelijke is.

 10. plafonddroogrek

  De eerste week is het wel aan te raden, vooral de hoeslaken om je matras heen.

 11. Want heb een speciale hoes erover heen daar voor en dan de hoeslaken pas dus het is beste elke dag alles weer in de wasmachine te doen Mvg ron

 12. plafonddroogrek

  Alleen het hoeslaken die direct in contact met je huid komt hoef je te wassen. Die er onder hoeft dan niet meer.

 13. Ben deze week 1 x behandeld tegen schurft . Wat met de hond die regelmatig in de zetel slaapt . Heb zelf al 5 dagen niet in de zetel gezeten . Blijft die schurft dan actief

 14. plafonddroogrek

  Hi, als er niet op de bank is gezeten dan leven na 37 uur alle beestjes niet meer. Wel moet je de bank goed stofzuigen voordat je weer op gaat zitten. Heeft de hond er zelf wel op geslapen, zou je hem ook moeten behandelen want de beestjes leven ook op zijn huid.

 15. Helpt het ook als je je eigen wast met iso betadine zeep , of mag dat niet , want dat is toch ook voor schurft dacht ik ?

 16. plafonddroogrek

  Ik denk dat je dat het beste aan je huisarts kunt vragen, die weet dat het beste.

 17. Stel ik heb kleren wel aangehad maar ze liggen al drie dagen in een hoekje. Is wassen alleen dan genoeg of moeten ze ook in een zak?

 18. plafonddroogrek

  Kleding hoef je alleen te wassen, dingen die niet gewassen kunnen worden moet je in een afgesloten zak doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *