Nooit meer strijken, zo doe je dat! - Plafonddroogrek.nl

Nooit meer strijken, zo doe je dat!

Strijken wordt veel gehaat!

Heel vaak lees ik in Facebook-groepen dat vrouwen strijken niet leuk vinden of zelfs een hekel aan hebben. Zo verrassend vind ik het niet, ik strijk thuis ook niet. En nee, ik draag geen gekreukte kleding. Ik doe de was gewoon zo dat ik niet hoef te strijken.

Waarom? Ik doe het niet omdat het niet hoeft en bovendien bespaar ik veel tijd die ik aan iets anders kan besteden – zoals aan het schrijven van deze blog.

Hoe doe ik dat? Ik leg het je uit. Wassen zonder strijken – is dat moeilijk? Nu denkt je misschien dat wassen zonder strijken moeilijk, tijdrovend en arbeidsintensief is. Niets is minder waar, want je doet praktisch dezelfde dingen. En na verloop van tijd zal het veel beter voor je zijn dan het strijkplank uit vouwen, het strijkijzer op te warmen en te strijken. Je hoeft trouwens niet te strijken om meteen je lievelingskleding aan te trekken.

vouwenzonder-strijken
Hoe was je zonder te strijken?
 
Stap één – de wasmachine inladen
Dit is mij aangeleerd door mijn moeder, die ook nooit strijkt (behalve een pak of een overhemd). Overbelaad de trommel nooit. Vul ongeveer 3/4 van de wasmachinetrommel met wasgoed. Gooi de kleding losjes in de wasmachine. Dauw het niet aan zodat er meer in past... 
 
Stap twee – wassen 
Het wassen zelf is het werk van de wasmachine, zet de goede programma aan en wassen maar. Ik gebruik daarbij de wasstrips van Briters in de trommel, 30 ml natuurazijn in het wasverzachterbakje en daarbij 5 ml wasparfum.
 
Stap drie – het wasgoed uit de wasmachine halen 
Het belangrijkste begint hier. Dat heb ik in de stomerij geleerd. Ik doe de was in een wasmand waar ik alles in draag om op te hangen. Maar ik gooi de was er niet zomaar in. Ik weet dat het even duurt, maar… ik trek alles er een voor een uit en schud het gelijk uit. Alle kreukels schud ik er gelijk uit. Ik vouw het dubbel of in vieren (afhankelijk van de grootte van het wasgoed) en doe het dan pas in de wasmand. In de praktijk kost het niet zoveel tijd, want als het er vanzelf gaat, zonder na te denken, gaat het heel snel. Maar waarom is het de moeite waard om de was zo er uit te halen? Als je de was uitklopt, worden de meeste vouwen rechtgetrokken. En als je alles mooi in de mand legt – onder het gewicht van de andere dingen – wordt hetzelfde gestreken. 
Staat of hangt het droogrek vlak bij de wasmachine, dan kun je gerust deze stap overslaan en gelijk je was een voor een uitschudden en gelijk ophangen. 
 
Stap vier – ophangen 
Ook bij het ophangen van de was kost niet veel tijd. Pak het wasgoed uit de mand, schud het nog een keer en hang hem gelijkmatig op het droogrek Zelfs sokken klop ik uit en hang ze aan de kleingoedhouders om zo ruimte te besparen op mijn droogrek. Ik was ze trouwens in waszakken om nooit Single sokken tegen te komen.
 
Stap vijf – het wasgoed er afhalen 
Als ik de was van het rek afhaal, vouw ik het gelijk goed op en doe het in de wasmand. Meestal pas als ik de nieuwe was op moet hangen (haha). Maar het maakt niet uit wanneer ik dat doe, de was wordt vanzelf gestreken zonder een strijkijzer te gebruiken. Het fijne van deze methode dat het voor alle kleding werkt en het het echt zonder kreukels opdroogt.
 
Waarom is het nog meer de moeite waard om te wassen zonder te strijken? Je hoeft het strijkijzer en alles wat er bij hoort niet tevoorschijn te halen en zo veel extra tijd aan te besteden. Bovendien kun je in die tijd veel leukere dingen gaan doen ;). Het laatste voordeel is dat je je meteen kunnen aankleden, zonder ochtenddilemma: strijken of niet strijken… 
 
Strijk jij je kleding nog steeds? Zo ja, vind je het leuk om te doen?
Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *