Welk was programma kiezen voor jouw was? - Plafonddroogrek.nl

Welk was programma kiezen voor jouw was?

Dagelijks, fijn of snel wassen? Welk programma moet je eigenlijk kiezen voor jouw was?

Kleding wassen is geen pretje en zorgt bij sommige mensen voor ergernissen. Gelukkig zitten moderne wasmachines boordevol programma’s en extra functies die het wasproces versnellen en verbeteren. Hierdoor kun je het optimale wasprogramma aanpassen aan elk type kleding en stoffen. Fijn wasje voor zijden jurken, voorwassen voor veel vlekken of dagelijks wassen voor effectief wassen van licht bevuilde kleding.

Hoe was je in een automatische wasmachine?
Moderne automatische wasmachines zijn zo geavanceerd dat je alleen kleding in de trommel hoeft te doen, wasmiddel toe voegen en de juiste wasprogramma hoeft te starten. De wasmachine past de temperatuur en wastijd automatisch aan op het type wasgoed. Wel heb je de mogelijkheid om zelf de temperatuur te kiezen. Je moet alleen niet vergeten dat te hoge temperaturen kleding kunnen beschadigen – stoffen kunnen krimpen en prints kunnen vervagen of beschadigen. En met te lage temperaturen gaan sommige vlekken en vuil niet weg. Het is daarom belangrijk om de programma’s te gebruiken die in het geheugen van het apparaat zijn opgeslagen, omdat ze zijn aangepast aan specifieke soorten kleding.

Drie was-fasen in de wasmachine.
Of je nu kiest voor een snel, fijn, dagelijks of handwasprogramma, de wascyclus bestaat uit drie fasen. De eerste is de hoofdwas, waarbij de kleding grondig wordt gewassen met wasmiddel. De tweede fase is spoelen, waardoor resten van wasmiddelen uit de kleding worden gespoeld. De laatste fase is het centrifugeren, waarbij de wasmachine overtollig water uit de kleding verwijdert. Hoe grondig het wasgoed wordt gecentrifugeerd, hangt af van het toerental van de trommel. 

Basis wasprogramma’s
Sommige wasprogramma’s vind je in alle wasmachines. Dit zijn de zgn. standaard- of basisprogramma’s. Ze voeren dezelfde functies uit, maar kunnen verschillen in namen, dit hangt van de fabrikant af. Een van de populairste zijn:

Katoenprogramma – dit is absoluut een van de populairste programma’s die in wasmachines worden gebruikt. Zoals de naam het zegt, is het bedoeld voor het wassen van katoenen kleding. Het gaat meestal gepaard met temperaturen van 40°C tot 90°C.

Dagelijks wassen – dit is de nomenclatuur die het merk Samsung gebruikt in zijn wasmachines, andere fabrikanten noemen dit programma “Dagelijks”. Het is perfect voor het snel en effectief wassen van kleding, maar eerder voor licht vervuilde kleding. Hoe lang duurt zo’n programma? Meestal rond de 60 minuten. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld, omdat de wasmachine veel minder water en elektriciteit verbruikt. Het Daily Wash-programma is een geweldige oplossing voor mensen die om de paar dagen een wasprogramma instellen. Het is echter meestal aangepast aan een kleine trommellading, dus het is de moeite waard om dit programma aan te passen voor wat meer was. Dit doe je door de temperatuur en aantal spoelingen aan te passen naar meer. 

Synthetisch – ontworpen voor het wassen van kleding gemaakt van synthetische materialen, bijvoorbeeld polyester, viscose of polyamide. Voordat je de wascyclus start, is het belangrijk dat je iets minder wasmiddel gebruikt dan je gewend bent met andere programma’s. Deze stoffen hebben de neiging om het water erg te laten schuimen. 

Gemengd programma – ook wel bekend als het Mix-programma. Dit is een universeel programma dat een combinatie is van Katoen en Synthetisch. Hierdoor is het geschikt voor het wassen van zowel katoenen als synthetische kleding.

Voorwas – Perfect voor het wassen van extreem vuile kleding. Het wasprogramma wordt verlengd met de beginfase, waarin het ergste vuil wordt verwijderd. De wasmachine pompt vervolgens het vuile water weg om de wascyclus met vers, schoon water voort te zetten.

Speciaal was programma gebruiken?

Als de standaard wasprogramma’s niet voldoende zijn, kunnen we gebruik maken van de speciale programma’s waar de wasmachines mee zijn uitgerust. Individuele modellen bieden verschillende programma’s, dus voordat je een wasmachine koopt, is het belangrijk om te kijken welke programma’s jij belangrijk vindt om mee te wassen.

Enkele speciale wasprogramma’s:

 

Snelle/Korte wasprogramma’s – dit zijn verkorte programma’s die meestal 30 minuten duren en bedoeld zijn om kleding op te frissen. Sommige fabrikanten bieden zelfs kortere programma’s aan, die slechts 12-15 minuten duren.
Fijn wasprogramma – speciaal voor het wassen van kleding gemaakt van fijne stoffen, zoals wol, zijde, satijn of linnen. Je kunt hiermee ook kleding wassen die is ontworpen om met de hand gewassen te worden. Het fijne programma heeft een lage trommelsnelheid en een lage temperatuur.
Donkere kleuren – dit programma is ontworpen voor het wassen van zwarte en donkere kleding. Ze zijn meer vatbaar voor verkleuring of vervaging, en dit programma zal dit voorkomen.
Jeans – speciaal voor het wassen van kleding gemaakt van denim of denimachtige stoffen. Het is geschikt voor het wassen van broeken, jassen en rokken.
Eco-trommelreiniging – sommige fabrikanten rusten hun wasmachines bovendien uit met een reinigingsprogramma. Dit programma gebruikt heet water om de trommel schoon te maken en hygiënisch te houden.

Maar welke wasprogramma’s kies je voor jezelf?

De hierboven uitgelegde wasprogramma‘s zijn slechts een klein deel van alles wat automatische wasmachines bieden. Om de juiste wasprogramma voor jezelf te kiezen, moet je eerst kijken wat je het vaakst wast. Veel wasprogramma’s kun je ook nog aanpassen in temperatuur en spoelbeurten. Ik gebruik het vaakst dagelijkse was op 60 graden en donkere kleding  programma op 40 graden en 2 keer spoelen. Voor beddengoed en handdoeken gebruik ik katoenwas op 90 graden. Zo reinigt mijn wasmachine zich ook gelijk goed van wasluis en nare geurtjes

Welk programma gebruik jij het liefst? 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *