8 fouten waardoor jouw wasmachine minder lang meegaat - Plafonddroogrek.nl

8 fouten waardoor jouw wasmachine minder lang meegaat

Een wasmachine is een van de noodzakelijke huishoudelijke apparaten in huis. Ze gaan echter soms kapot, dus het is de moeite waard om er goed voor te zorgen. Bij veel pech zullen de buren die op de benedenverdieping wonen zeker niet al te blij zijn …

Heel vaak zorgen we er echter zelf voor omdat we de wasvoorschriften niet volgen of niet volgens de regels van het gebruik van het apparaat handelen.

Bij deze wil ik je graag vertellen over de veelgemaakte fouten die je wasmachine kunnen beschadigen. Onthoud dat je in de eerste plaats voor jouw apparaat moet zorgen. En als bonus vertellen ik je hoe lang gewassen items in de wasmachine kunnen blijven 😉

Te veel wasmiddel gebruiken

te veel wasmiddel

Veel mensen denken dat hoe meer wasmiddel ze erin doen, hoe beter het was resultaat zal zijn. Dit is echter niet waar, wat zelfs door de producenten zelf wordt benadrukt. Het gebruik van te veel poeder kan leiden tot problemen met jouw wasmachine, zoals overtollig schuim, dat de waterafvoer kan blokkeren.

Bovendien kan het vullen van de lade met poeder deze verstoppen, waardoor het wasmiddel niet in de kleding komt en deze vuil blijft.

 Kleingoed wassen zonder waszak

sokken in waszak

Volgens de statistieken zitten de meeste problemen met wasmachines in de trommel. De waszak zorgt ervoor dat je na het wassen precies dezelfde aantal sokken uit haalt als je er in stopt. Met andere woorden, kleine kledingstukken komen dan niet in het filter terecht en jouw kleding is veilig omdat ze niet vast komen te zitten in of tussen de trommel.

 Filter niet of niet vaak genoeg schoonmaken 

filter niet schoonmaken

Wasmachinefilters zijn erg belangrijk. Ze verzamelen alle kleine dingen die niet in de machine mogen zitten: munten, haarbanden, kleingeld, aanstekers enz. Het filter moet minstens 4 keer per jaar worden schoongemaakt, of zelfs 1 keer per maand. Het is het beste om dit te doen als er een onaangename geur is of wanneer de wasmachine zijn werk niet meer goed doet.

 Te veel kleding in de trommel doen

Zelfs als je een enorme stapel vuile kleding hebt, is het niet verstandig om je wasmachine te vol te laden. Ten eerste zal de kleding na zo’n wasbeurt niet erg schoon zijn, en ten tweede zal het overvullen van de wasmachine de levensduur van de onderdelen verkorten. Natuurlijk heeft het wassen van slechts een paar kleine dingen ook geen zin, omdat het op de lange termijn gewoon te duur zou zijn.

De ideale belading is als volgt:

 • Katoen en linnen – 3/4 van de trommel
 • Synthetische stoffen – 1/2 trommel moet worden geladen.
 • Wol – 1/3 van de trommel moet worden geladen.

Wasmachine niet waterpas zetten

Soms zijn het niet onze gewoontes die de wasmachines bederven, maar de manier waarop het apparaat is neergezet. Tijdens de laatste wasfase draait de trommel zeer snel en kan de wasmachine gaan bewegen.

Dit zijn de meest waarschijnlijke redenen waarom uw wasmachine zou kunnen verhuizen:

 • De vloer is niet helemaal vlak.
 • De transportbouten zitten nog op de machine.
 • Lagers of schokdempers zijn beschadigd.

Gebruik van wasmiddelen die niet voor wasmachine bestemd zijn

goed wasmiddel gebruiken

Als je de gebruiksaanwijzing na aanschaf van een apparaat weggooit, ontstaan er vaak problemen. Daar staat dat je voor het wassen in een wasmachine geen andere schoonmaakmiddelen mag gebruiken, behalve die daarvoor bedoeld zijn. Ik zie je denken, wat gebeurt er als je er handwasmiddel in giet? Het kan veel te veel gaan schuimen en dit kan jouw machine beschadigen!

Wasmachine niet vaak genoeg schoonmaken

wasmachine laden schoonhouden

Als de wasmachine vies begint te ruiken, negeren we het meestal – je giet er meer wasmiddel in en probeert het wasgoed niet lang in de trommel te laten. Deze onaangename geur is een teken dat we niet goed voor onze wasmachine zorgen. Naast het reinigen van het filter, moeten we de trommelreiniging inschakelen. En als jouw wasmachine zo’n functie niet heeft, kunnen je een heet wasje aanzetten, met wat thee- en keukendoeken erin. Het is ook de moeite waard om wat azijn en backingsoda aan de trommel toe te voegen. 

Daarnaast bevordert een vochtige en warme omgeving de groei van schimmels. Daarom is het beter om de deur van de wasmachine open te houden wanneer deze niet in gebruik is. Probeer ook af en toe de wasmiddellade te ventileren.

Gebruik van te hard water

zacht en hard water test

In west Europa hebben we redelijk tot goed waterkwaliteit. Goed om uit te drinken en best gezond. Alleen moeten we rekening houden met de hardheid van het water. Hard water verslechtert de was kwaliteit en leidt tot de vorming van kalkaanslag. Om erachter te komen hoe hard het water in jouw huis is, kunt je een kleine test doen.

Je hebt vloeibare zeep, water en een doorzichtige fles nodig. Vul 1/3 van de fles met kraanwater. Voeg een paar druppels vloeibare zeep toe, schroef de dop erop en schud ermee. Als het water troebel of melkachtig van kleur wordt, is het water waarschijnlijk hard. Omgekeerd, als er schuim op het oppervlak zit en het water blijft helder, dan is het water zacht. Als je thuis hard water hebt, moet je iets meer wasmiddel gebruiken of overweeg een waterontharder. Hiermee blijven jouw apparaten en sanitair in huis langer kalkvrij en het water smaakt veel lekkerder. 

Bonus: je mag schone was in de wasmachine laten, maar niet langer dan 12 uur

was in de wasmachine

Soms gebeurt het wel eens dat je ineens weg moet van huis maar er zit een was in de machine, wat nu? Toch maar even wachten tot je het op kan hangen of laten staan als het klaar is?  Deskundigen zeggen dat het geen probleem is om de schone was enkele uren in de trommel te laten. Natuurlijk, zolang het maximaal 8-12 uur is en niet een paar dagen.

Ben je niet thuis laat de was met de deur dicht staan, maar zodra je thuis komt zet het deurtje open. Dan kan de was zonder het extra te spoelen paar uurtjes staan. 

Ik ben van mening dat als je de wasmachine schoon houdt, een schone trommel hebt en de deur van de wasmachine open laat na het wassen, er waarschijnlijk geen onaangename geur op de kleding komt.

Hou jij je wasmachine schoon en zorg je voor een schone was? Welke van deze fouten heb jij wel eens gemaakt?

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

2 reacties op “8 fouten waardoor jouw wasmachine minder lang meegaat”

 1. Goedendag

  Hoeveel wasmiddel poeder en vloeibaar moet ik gebruiken? Heb een nieuwe wasmachine en wil problemen voorkomen. Ze zeggen een eetlepel waspoeder of vloeibaar. Maar was is dan geurloos
  Ik had altijd essenza di elda wasparfum maar durf niet meer. Deze heeft mijn zilveren rand aangetast en zeepbakje. Eerder gehoord? .
  Hoorde van winkel dat wasparfum slecht is voor wasmachine.

  Hartelijke groeten van sophie.

 2. Hi Sophie, het is idd verstandig om minder wasmiddel te gebruiken dan aanbevolen hoeveelheid. En ik adviseer om wasparfum samen met natuurazijn te gebruiken, zo hecht het zich niet aan het wasverzachterbakje of andere onderdelen van de wasmachine. Ik gebruik het 5 jaar al en mijn wasmachine is nog steeds al nieuw (6 jaar geleden gekocht)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *