Tips voordat je een plafonddroogrek koopt - Plafonddroogrek.nl

Tips voordat je een plafonddroogrek koopt

Afgelopen jaren heb ik veel vragen beantwoordt aan mensen die een plafonddroogrek wilden aanschaffen. Daarom leek me het handig om er een blog met wat tips van te maken. Zo kun je lezen waar je rekening kunt houden voordat je zo’n ruimtebesparend rek koopt en wat je allemaal moet weten.

Je hebt een ruimte in gedachten waar het rek zou moeten komen, maar je weet het nog niet helemaal zeker? Je mag mij altijd een foto sturen per mail, whatsapp, of je belt me video, ik kijk met je mee en teken dan de beste optie voor plaatsing. Kun je het niet zelf ophangen? Ook daarmee kan ik je eventueel helpen.

Van een tekening naar een rek

tekening voor een plafonddroogrek
Tekening hoe het rek zou kunnen hangen
na aanschaf plafonddroogrek
Plafonddroogrek na plaatsing

Aan wat voor plafond kan het rek hangen?
Het rek kan op elk plafond hangen, beton, hout, gipsplaten of op balken. Als de 8 schroeven van de plafondbevestigingen maar goed vast zitten.
Bij hout hoef je geen pluggen te gebruiken, je kunt gelijk de schroeven inschroeven. Bij beton is voorboren nodig, met een 6 mm betonboortje en bij gipsplaten plafond kun je vlinderpluggen of universele pluggen gebruiken.

Blijft het rek dan goed stevig hangen als de was er aan hangt?
Ja, zolang de schroeven goed vast zitten en jouw plafond in orde is, hoef je niet bang zijn dat het rek naar beneden komt. Soms is het voorgekomen dat de gipsplaten te bros waren of het plafond van een te los gesteente was gemaakt, dan kan het voorkomen dat de pluggen niet goed in blijven zitten en het rek los kan raken. Kijk eerst altijd goed of jouw plafond goed en stevig is om zo’n rek op te hangen.

Hoeveel ruimte moet er zijn tussen de muur en  de plafondbevestiging?
Op de montage tekening en uitleg staat er dat je minimaal 2,5cm afstand moet nemen tussen de zijmuur en de plafondbevestiging. Dit mag ook minder zijn, als je de touwtjes er maar goed door de rondjes kan steken en dat de touwtjes bovenin niet te strak tegen de muur lopen. Hierdoor kan het touw sneller gaan slijten en dus breken.

Aan welke kant plaats je de touwtjes langs de muur ?
Het maakt niet zo heel veel uit aan welke kant de touwtjes langs de muur hangen. Ze kunne rechts of links hangen, maar ook op de achter muur als je geen zijmuren hebt waar het rek komt te hangen. Bij de laatste is het belangrijk dat de muurbevestiging minimaal 5 cm van af het rek komt te hangen, zodat de touwtjes niet vast komen met de stangen.
In een trapgat worden de touwtjes ook wel eens tegen de reling vastgemaakt. Ook handig om te weten is dat hoe hoog/laag de muurbevestiging komt te hangen, zo hoog/laag komen de stangen te hangen als ze naar beneden zijn.

Montage stap voor stap kun je hier bekijken: Montagepagina

Links tegen de reling
Rechts tegen de muur
plafonddroogrek 90/7
Rechts op de achter muur

Hoeveel touw heb je nodig per stang? 

Bij een kamerhoog plafond is 7m touw per stang goed te toen. Heb je hoger plafond kun je 8m per stang doen. Het touw die je bij het rek krijgt is niet op maat gemaakt. Deze moet je dus nog afmeten en knippen. Je kunt extra touw  ook op maat bestellen bij mij, dit scheelt afmeten en gedoe dat het touw in elkaar knoopt bij afmeten.
Touw per stang berekenen: 4x de afstand tussen plafond en de muurbevestiging + de lengte van de stang. (droogrek lengte)

Als het touw goed hangt en in de rondjes blijft lopen, kun je lang met het touw doen.

 

Hoeveel was kan je op het rek hangen?

Deze vraag krijg ik heel vaak en als ik het antwoord geef, zijn heel veel mensen positief verbaasd. Op één stang kun je makkelijk 4 a 5 kg was ophangen. Een nat spijkerbroek weegt al gauw 2 kg en op een stang van 2 m hang ik er makkelijk 4 op. Ook een 1 persoons dekbed hang ik er op. Met de plafonddroogrek wasknijpers blijft dat er goed hangen als ik deze languit ophang.  Op een smaller rek is het logisch dat je minder was op kunt hangen maar je hoeft echt niet bang te zijn dat het touw breekt. Zolang het touw goed op de rondjes loopt, breekt het pas als je er 70kg aan hangt, maar dit gebeurt nooit, als het goed is, want dan gaan de stangen krom hangen en dit wil je natuurlijk niet. 

Kan je het rek verhuizen ?

Het rek is makkelijk te verhuizen. Als de nieuwe bewoners je niet smeken dat je het laat hangen, natuurlijk. Dit is mij al zo vaak overkomen.  Je hoeft het rek alleen maar af te schroeven, touwtjes goed rond de stangen te draaien en in te pakken. In de nieuwe ruimte is het kwestie van de plafondbevestigingen en muurbevestiging weer vast maken en je kunt weer jouw was ophangen. 

Kan ik losse onderdelen vervangen? 

Soms kan het voorkomen dat iets niet meer goed werkt, of versleten is van jouw rek. Ik heb sinds kort veel onderdelen los in mijn webshop geplaatst. Je kunt dus heel lang van jouw rek genieten na aanschaf. Laats is een mevrouw geweest die het rek al heel lang had, ooit in Frankrijk gekocht en wat onderdelen nodig had om het te verhangen. Zo kon ik haar helpen om het weer te gaan gebruiken. 

Heb jij nog vragen voordat je een plafondrek besluit aan te schaffen?  Is er iets niet duidelijk? Ik help je graag , zodat jij ook kan genieten van dit systeem en met “plezier” de was kan doen. 

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

4 reacties op “Tips voordat je een plafonddroogrek koopt”

 1. Het lijkt mij ook ideaal om een droogrek aan mijn plafond te bevestigen. Ik ben benieuwd waar ik dat het beste kan doen. We hebben een systeemplafond en ik vraag mij af of dit werkt qua gewicht. Ik ga verder onderzoek doen!

 2. plafonddroogrek

  Hi Esther,
  Het hangt erg af wat voor systeemplafond het is. Verlaagd met vierkante platen die los zitten tussen een geraamte? Of een gipsplaten plafond? Bij de eerste is het erg af te raden, bij de tweede is het goed te doen met goede gipsplaten pluggen. Je mag me altijd een whatsappje sturen met foto’s dan kijk ik graag met je mee.
  Je kunt ook bij foto’s kijken op http://www.plafonddroogrek.nl/fotos/ voor voorbeelden hoe ze al bij andere hangen.

 3. Hi,
  Ik wil graag even checken of het ook mogelijk is om de touwtjes aan de achtermuur te hangen in plaats van aan de rechter- of linkerkant?
  Ook vroeg ik me af of een deur er nog onderdoor open kan als er geen was aanhangt. Ik zou er graag 1 in de hal ophangen omdat er verder weinig ruimte is. Hoe ver hangt het rek onder het plafond?

 4. plafonddroogrek

  Hallo Jorien,
  De touwtjes kun je zeker op de achtermuur hangen, zowel links als rechts. Als de muur bevestiging minimaal 5cm naast het rek hangt, anders lopen de touwtjes en de stangen door elkaar en dat wil je niet. Als het rek boven hangt, met stangen omhoog is het rek minimaal 5 tot 10 cm. Hoe strakker je de touwtjes hangt, hoe hoger de stangen komen.
  Dus je kunt gerust het rek in jouw gekozen ruimte ophangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *