12 tips voor een perfecte was - Plafonddroogrek.nl

12 tips voor een perfecte was

Wat heeft het voor zin om dure kleding van hoge kwaliteit te kopen, om ze daarna te ruïneren in de was ? Bijna niemand leest meer, met aandacht en begrip, de informatie op de etiketten  en volgt nog minder vaak  de aanbevelingen van de fabrikant. Er zijn echter manieren om het wassen niet alleen effectief, maar zelfs aangenaam te maken. Hier een paar  tips voor een perfecte was!

1: Ideale wasruimte

Zorg ervoor dat je voor het wassen alles in de wasruimte hebt. Een ideale wasruimte is vooral functioneel – naast voor de hand liggende apparatuur, zoals een wasmachine of droger, is het de moeite waard om te investeren in een systeem van planken en kasten, waardoor voldoende ruimte wordt gemaakt voor het opslaan van wasmiddelen. Manden voor vuile was en hangers voor net gewassen kleding zijn ook een goed idee.

idealewasriumte_plafonddroogrek.nl
2: Sorteren van je was

Verdeel jouw wasgoed in zo min mogelijk categorieën  – Licht, donker, handdoeken en beddengoed. Je kunt nog kiezen voor een echt zwart wasje , maar dat is niet perse nodig.
Let er op dat je vooral bij je handdoeken en donkere kleding geen wasverzachter gebruikt, maar natuurazijn.

 

eigen-wasmanden-plafonddroogrek.nl
Mijn wasmanden 🙂

Door je wasmanden te voorzien van zulke wasmand stickers gaat het sorteren van jouw was nog makkelijker. Je kunt kiezen uit zwarte stickers op een doorzichtig achtergrond of witte stickers. 

3: Goede water temperatuur 

Tegenwoordig wordt er geadviseerd om zo koud mogelijk te wassen. Dat kan best, maar meeste vlekken gaan er dan niet uit, je witte was wordt grauw en je was kan muf gaan ruiken. 

Lichte was kun je best wassen op 40-60 graden, donkere kleding was je op 40 graden en handdoeken en beddengoed het liefst op 90 graden.

4: Handwas

Was de meest delicate kleding met de hand en gebruik fijne wasmiddelen die de stoffen niet beschadigen. Zo gewassen kledingstukken gaan veel langer mee.

nat_strijken_broeken_plafonddroogrek.nl
5: Strijken van natte kleding

Bijna niemand realiseert zich dat natte kleding sneller en gemakkelijker te strijken is, vooral lastige, zoals overhemden en broeken. Strijk ze direct als je ze uit de wasmachine haalt.

6: Vlekken voorwerken

Vlekken moeten goed worden behandeld voordat je kleding in de wasmachine gooit. Je kunt een speciaal wasmiddel of huismiddeltjes gebruiken met ammoniak of melk.

7: Gebruik natuurazijn 

Natuurazijn dat wordt gebruikt voor het wassen fungeert als een natuurlijke wasverzachter, heeft antibacteriële eigenschappen en helpt de intense kleuren van kleding te behouden. Het heeft ook een gunstig effect op de wasmachine zelf en ondersteunt de goede werking ervan. 

 

 8: Overbelaad je wasmachine niet

Een van de belangrijkste fouten bij het wassen is het overbelasten van de wasmachine. Vul de trommel niet maximaal. Maak uzelf vertrouwd met de handleiding en probeer de hoeveelheid kleding te wassen die door de fabrikant is toegestaan.

9: Drogen in een droger

Vergeet niet dat niet alle kleding in de droger kan worden gedroogd.  Stoffen zoals nylon of lycra kunnen op niet al te warm worden gedroogd, zonder te krimpen. Wol kun je beter helemaal niet in de droger doen. Deze krimpen erg snel. Door droogballen te gebruiken in jouw droger wordt de kleding lekker zacht, kreukt het minder en kun je de droogtijd tot wel 25% verkorten.

plafonddroogrek-balkon-plafonddroogrek.nl
10: Droog buiten in de zon

Niet iedereen kan zich een droger veroorloven – zij het om economische redenen, in verband met hoge elektriciteitsrekeningen, of praktisch, vanwege het gebrek aan  ruimte. Profiteer van zonnige dagen en droog je kleding buiten, op het balkon, terras of in de tuin – deze methode is ook veel duurzamer voor je kleding.

11: Was uitkloppen
Voor een goed droog resultaat en tijdbesparing kun je het beste je was goed uitkloppen voor het ophangen/drogen. Zo gaan de meeste kreukels er al uit als de kledingstuk nog nat is en droogt het mooi glad op. Dat scheelt weer strijken achteraf.

schoenen wassen

12: Sneakers wassen
Sneakers kunnen in de wasmachine worden gewassen. Om te genieten van hun frisse uiterlijk en geur, is het de moeite waard om bakpoeder over hun oppervlak te verspreiden voor het wassen. Het absorbeert onaangename geuren en verwijdert vlekken zonder da jet u chemicaliën nodig heeft.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat jouw was er mooi en schoon uit gaat zien.  

Heb jij nog andere tips? Je mag ze gerust hieronder plaatsen.

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

Gosia Zertka

Gosia Zertka

Ik ken plafonddroogrekken nog van de tijd dat ik als kind in Polen woonde. Veel families hadden ze. Eind jaren ’80 verhuisde ik naar Nederland en nam er één mee. Het is een ideaal systeem: bespaart ruimte en de was droogt sneller. Dat gun ik iedereen! Ook een plafonddroogrek? Bekijk het hier!

2 reacties op “12 tips voor een perfecte was”

  1. plafonddroogrek

    In een donkere ruimte kun je gerust je was drogen, wel er voor zorgen dat er een lucht afvoer in de ruimte zit. Ook vaak genoeg nieuwe frisse lucht naar binnen laten tegen muffe geur en/of schimmels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *